Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι αγγλικές τράπεζες έκοψαν τα δάνεια σε Ελλάδα και Ισπανία


Τραπεζικά «παιχνίδια πολέμου» και ασκήσεις για κατάρρευση του ευρώ...

Από τη SofokleousIn

Οι βρετανικές τράπεζες έκοψαν την πίστωση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και δεν δίνουν δάνεια, αποκαλύπτουν σήμερα σε πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μεγαλύτερες περικοπές σε δάνεια των βρετανικών τραπεζών αφορούν συναλλαγές τους με ελληνικές και ισπανικές τράπεζες, στις οποίες οι 4 μεγαλύτερες αγγλικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους κατά 24%, σε 10,5 δισ. στερλίνες, μέσα σε τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.


Η HSBC, που ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής, έκοψε τις πιστώσεις της κατά 40%. Ουσιαστικά εξάλειψε τα δάνειά της σε ελληνικές τράπεζες και έκοψε τα δάνεια στην Ισπανία και την Ιρλανδία κατά τα 2/3.


Ο μεγάλος φόβος τώρα, είπε στους FT στέλεχος της KPMG, είναι μήπως οι τράπεζες αρχίσουν να αποσύρουν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά. Αυτό είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πιστωτικής κρίσης το 2008, με την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών. Ήδη πάντως διαφαίνονται κάποια πρώιμα σημάδια, όπως η αύξηση του euribor και οι μεγάλες καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ, προκειμένου να μπουν κεφάλαια βραχυπρόθεσμα σε ασφάλεια, αντί να δοθούν προς διατραπεζικό δανεισμό.

Με τα προβλήματα στις αγορές ομολόγων και την υποχρέωση για αυξημένα αποθεματικά κεφάλαια τα οποία επιβλήθηκαν στις τράπεζες, η κρίση μπορεί να ενταθεί. Οι τράπεζες αποφεύγουν να δώσουν νέα δάνεια και υπολογίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρέη αξίας 700 δισ. ευρώ, τα οποία ωριμάζουν στους επόμενους εννέα μήνες...

Αυτό έχει κάνει όλες τις τράπεζες να βρίσκονται σε επιφυλακή και να εξετάζουν σενάρια αντιδράσεων πάνω σε κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό το είδος της άσκησης ονομάζεται «παιχνίδια πολέμου». Μεταξύ των «παιχνιδιών πολέμου» που «παίζουν» τώρα οι διεθνείς τράπεζες είναι και η πιθανότητα να εγκαταλείψει μία χώρα το ευρώ ή να καταρρεύσει ολοκληρωτικά το νόμισμα...

ΝΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου