Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ευρωομόλογο μόνο με παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς, λέει το Βερολίνο


Από το in.gr

Ενώ η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πλέον στον πυρήνα της Ευρωζώνης και όλο και περισσότεροι ζητούν την παρέμβαση της ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, θέμα για τα οποία η Κομισιόν θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις την ερχόμενη Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει από την σκληρή στάση που ακολουθεί, εφόσον κερδίσει το δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η γερμανική κυβέρνηση (μη έκδοση ευρωομολόγων, μη παρέμβαση της ΕΚΤ) ίσως αποδειχθούν λιγότερο «κόκκινες» από ορισμένες άλλες.


Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στην καγκελάριο και αναφέρει ότι σύμφωνα με αυτές η κ. Μέρκελ εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του ευρωομολόγου όπως και του ρόλου της ΕΚΤ, εφόσον αποσπάσει ως αντάλλαγμα το δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των «απείθαρχων» δημοσιονομικά κρατών της ζώνης του ευρώ.


Αν οι εταίροι της Μέρκελ στην Ε.Ε. εγκρίνουν την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να συμπεριλάβει, όπως η ίδια ζητεί, το δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, θα μπορούσε να αποδεχθεί μία «πιο τολμηρή πρόοδο» στην καταπολέμηση της κρίσης, όπως φέρεται να δηλώνουν σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ως «πιο τολμηρή πρόοδο» αναφέρουν την αύξηση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την αγορά τίτλων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους και συνεπώς τον δανεισμό τους από τις αγορές, καθώς και η παροχή εγγυήσεων από τον EFSF.


«Τα ευρωομόλογα δεν είναι θαυματουργό φάρμακο»

Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια αδιάλλακτη στάση. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε σήμερα ότι η έκδοση ευρωομολόγων «δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

«Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη άποψη ότι τα ευρωομόλογα δεν θα ήταν σήμερα ένα θαυματουργό φάρμακο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως η κυρία Μέρκελ προκρίνει μια «πολιτική λύση» στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί «υποχρεωτικός» ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως με τη δημιουργία ευρωομολόγων «δεν αντιμετωπίζονται οι ρίζες του κακού», δηλαδή η δημοσιονομική απειθαρχία.

Το Βερολίνο δεν έκρυψε εξάλλου τις επιφυλάξεις του έναντι μιας άλλης ιδέας από τις Βρυξέλλες που διατυπώθηκε σε συνέντευξη της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ: τη δημιουργία μιας ενιαίας έδρας στο ΔΝΤ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

«Πρέπει να μην λησμονούμε το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει μέλη κράτη και όχι νομικούς οργανισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε προτάσεις» που παρουσιάζονται «μέσω συνεντεύξεων», δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι η κ. Ρέντινγκ δεν είναι η «αρμόδια» επίτροπος για τα θέματα αυτά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sächsische Zeitung (Ζέκσισε Τσάιτουνγκ), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να καταρρεύσει το ευρώ.

«Ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε τις βάσεις της ευημερίας μας», λέει και προσθέτει ότι, αντικειμενικά τα σενάρια κατάρρευσης και η καταστροφολογία δεν δικαιολογούνται. «Ελπίζω και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη» σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, θετική στάση υπέρ των ευρωομολόγων φαίνεται ότι τηρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι λάθος να απορρίπτει κανείς τα ευρωομόλογα ως κάτι το παράλογο», είπε την Δευτέρα, επικρίνοντας τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας. Ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε επίσης κατά μιας πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Moody's, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εύλογη, με βάση την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εάν απολέσει η Γαλλία την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», τότε το ίδιο θα συμβεί και με την αξιολόγηση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF, προειδοποίησε. «Δεν το θέλω αυτό», πρόσθεσε.


Bundesbank: Μόνη λύση οι μεταρρυθμίσεις

Την πάγια θέση της ότι τη λύση στην κρίση χρέους θα την δώσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι όποιες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ διατυπώνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία της έκθεση.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι εν λόγω χώρες της ευρωζώνης να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια της εμπιστοσύνης στα δημοσιονομικά τους και να ανακτήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητά τους» αναφέρει η Bundesbank.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου