Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μυστικές προσλήψεις δικηγόρων της χρεοκοπίας στην Αργεντινή


Από το News247

Της Μίκας Κοντορούση

Η μεγάλη δικηγορική εταιρία της Νέας Υόρκης Gottlieb Steen and Hamilton LLP, γνωστή για τις παροχές νομικών συμβουλών στις χρεοκοπίες της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Ισλανδίας, αποτελεί τον νομικό σύμβουλο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εφαρμογή του PSI.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Πρώτο Θέμα», η εταιρία είχε προσληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου του 2011, αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης του ίδιου μήνα, που προέβλεπε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κούρεμα 21%.


Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προσλάβει ως συναδόχους τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες τη γαλλική BNB Baribas, τη Deutsche Bank και τη βρετανική HSBC, τις οποίες όμως απέλυσε αιφνιδιαστικά λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Η διακοπή συνεργασίας φυσικά θορύβησε την Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, καθώς αυτό σημαίνει ότι η επιλογή νέων αναδόχων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο από το διαθέσιμο για την προετοιμασία εφαρμογής της νέας συμφωνίας.

Εκπρόσωποι ωστόσο των τριών τραπεζών χαρακτήρισαν λάθος αυτή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν έλαβε υπόψη της και δεν αξιολόγησε τις εργασίες που ήδη είχαν πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία μιας τόσο σύνθετης συναλλαγής με πολλά τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Η παραπάνω άλλωστε απόφαση ήτα αυτή που και απαρατήρητη πέρασε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και ανάγκασε να φέρει στη χώρα μας τον εκπρόσωπο του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας που διαχειρίζονται το χρέος.

Και ενώ η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση στηρίζεται μέχρι στιγμής μόνο στις νομικές συμβουλές της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας, με παρουσία σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο, η οποία διαθέτει εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές χωρών.

Επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων που έχουν επωμιστεί το ελληνικό πρόβλημα είναι ο κ. Lee Buchheit, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ν. Υόρκης και της Πενσυλβάνιας, εξειδικευμένος σε ζητήματα κρατικών χρεών, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων της Αργεντινής και τις Ισλανδίας και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές που οδήγησαν στην πτώχευση των δύο χωρών.

Ο ίδιος έχει αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα πολύ πριν τον προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύοντας μάλιστα και δύο μελέτες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Duke.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει γιατί την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus εξακολουθεί να απολαμβάνει τις συμβουλευτικές νομικές υπηρεσίες της Cleary Gottlieb, διακόπτοντας τη συνεργασία με τις τρεις τράπεζες, την ίδια στιγμή που θα τις καλέσει να συμμετάσχουν εθελοντικά στο γενναίο κούρεμα που ετοιμάζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου