Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη έχει 45 μέρες να δανειστεί 145 δισ. ευρώ


Από τον Reporter

Δημοπρασίες ομολόγων αλλά και εντόκων, είτε αφορούν την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, τρόμαξαν τις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού τους εκτοξεύθηκε στα ουράνια.

Οι 3-4 δημοπρασίες ομολόγων και εντοκών στην ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, κατάφεραν να προκαλέσουν αρκετό πανικό στην αγορά. Αυτό αρκεί για να φανταστεί κανείς τί μας περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου όπου έχουν να γίνουν ακόμη... 70 τουλάχιστον δημοπρασίες, και όπου αναζητούνται να αντληθούν συνολικά 145 δισεκατομμύρια ευρώ!


Ένας βασικότατος λόγος για την μεγάλη αδυναμία των αγορών το τελευταίο διάστημα και αυτήν την εβδομάδα ειδικά είναι το γεγονός ότι οι διάφορες δημοπρασίες ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων, είτε αυτές αφορούν την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, τρόμαξαν τις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού τους εκτοξεύθηκε στα ουράνια.

Τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Γαλλίας αυξήθηκαν στις χθεσινές αντίστοιχες δημοπρασίες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 στη δημοπρασία κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, με την απόδοση να διαμορφώνεται 1,5% πάνω από τον μέσο όρο που κατέβαλε η χώρα σε αντίστοιχες δημοπρασίες φέτος.

Η δημοπρασία διετών και τριετών ομολόγων της Γαλλίας πήγε λίγο καλύτερα. Το αντίτιμο για την άντληση σχεδόν 7 δισ. ευρώ αυξήθηκε, ωστόσο, και εκεί.

Οι φόβοι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπαίνει σταδιακά και αυτή στη δίνη του χρέους έχει δώσει νέα τροπή στην κρίση. Όπως τονίζει και ο Marc Oswald αναλυτής της Monument Securities, η ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές, και αυτήν τη στιγμή οι αγορές εκτιμούν ότι δεν τους δίνεται τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα άσχημα νέα δεν σταματούν όμως εκεί, και αυτό γιατί στο βραχυπρόθεσμο διάσημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011 μας περιμένουν άλλες 70 περίπου δημοπρασίες στην Ευρώπη (όσες έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί), συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εντόκων γραμματίων καθώς όπως έχει αποδειχθεί αυτήν την εβδομάδα, η Ευρώπη αντιμετώπισε την ίδια δυσκολία στην έκδοση τρίμηνων τίτλων όσο με αυτήν των ομολόγων πολυετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Capital, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο που απομένει για να τελειώσει ο Νοέμβριος, μαζί και με τον Δεκέμβριο, οι δημοπρασίες αγγίζουν τριψήφιο νούμερο και αφορούν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

1. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έντοκα,

● στις 21 Νοεμβρίου, η Γαλλία και η Ολλανδία βγαίνουν στην αγορά για 1,5 και 4 δισ. ευρώ αντίστοιχα,

● στις 22.11 η Ισπανία για 4 δισ. ευρώ,

● στις 25.11 η Ιταλία για 11,5 δισ. ευρώ,

● στις 28 η Γαλλία πάλι για 7,5 δισ. ευρώ,

● στις 5 Δεκεμβρίου οι Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία για 4, 3 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα,

● στις 7.12 η Πορτογαλία για 1,5 δισ. ευρώ,

● στις 12 Δεκεμβρίου η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία για 4, 11 και 7,5 δισ. ευρώ,

● στις 13.12 η Ισπανία για 4 δισ. ευρώ, στις 20 Δεκ. η Ισπανία ξανά για 4 δισ. ευρώ,

● στις 21.12 η Πορτογαλία για 1,25 δισ. ευρώ

● και τέλος η Γαλλία στις 28 Δεκεμβρίου για 10,5 δισ. ευρώ.

2. Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ομολόγων, από τις μεγαλύτερες είναι της Ιταλίας, που βγαίνει μέσα στον Νοέμβριο οκτώ (!) ακόμη φορές με 3ετή, 7ετή και 10ετή ομόλογα αναζητώντας πάνω από 12 δισ. ευρώ συνολικά,

● η Γερμανία βγαίνει στις 23 Νοεμβρίου με νέο 10ετές ομόλογο με σκοπό την άντληση 6 δισ. ευρώ

● και το Βέλγιο βγαίνει στις 28 Νοεμβρίου με 10ετή και 5ετή ομόλογα για να αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Περνώντας στον μήνα Δεκέμβριο,

● η Γαλλία την του μήνα προχωρά στη δημοπρασία 15ετών, 6ετών και 8ετών ομολόγων με σκοπό την άντληση 4,5 δισ. ευρώ συνολικά,

● την ίδια μέρα βγαίνει και η Ισπανία με νέα 3ετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ,

● στις 7 Δεκεμβρίου η Γερμανία με 5ετή ομόλογα για 5 δισ. ευρώ, και ξανά στις 14 Δεκεμβρίου με 2ετή ομόλογα για 5 δισ. ευρώ,

● την ίδια μέρα η Ιταλία εκδίδει 5ετή και 9ετή ομόλογα για 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον,

● στις 12 Δεκεμβρίου η Ισπανία εκδίδει 10ετή ομόλογα με σκοπό να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ,

● και αργότερα στις 21, 28 και 29 Δεκεμβρίου η Ιταλία προχωρά εκ νέου σε δημοπρασίες 3ετών, 7ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων για 14 δισ. ευρώ περίπου συνολικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως θα γίνουν και άλλες δημοπρασίες από την Αυστρία και την Ιταλία και πιθανότατα και άλλες χώρες, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστές.

Αυτά λοιπόν μας περιμένουν τις υπόλοιπες 45 περίπου ημέρες μέχρι το τέλος του 2011. Και μετά, φυσικά, ακολουθεί το... 2012.


1 σχόλιο:

  1. Ανδρέας Γ. Παπανδρέ­ου: "Στις χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του παγκόσμιου καπιταλισμού, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". !!!!!! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !!!

    Απόσπασμα απο άρθρο του Α.Π. με τον τίτλο "ο Ευρωκομουνισμός δεν είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη" που αναρτήθηκε στην "Εξόρμηση" τον Μάρτη του 1977 (αρ. φ. 123).

    ΑπάντησηΔιαγραφή