Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με συνοπτικές διαδικασίες


Τα κυοφορούμενα σχέδια για ένα πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας

Από Το Βήμα

Μια νέα Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων που θα διαπερνά ακόμα και την ευρωζώνη είναι ο δεδηλωμένος πλέον στόχος Γερμανίας και Γαλλίας με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να απεργάζονται σχέδια μεταρρύθμισης των συνθηκών στην κατεύθυνση ενός πιο σκληρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Το σαββατιάτικο δημοσίευμα της γερμανικής Bild ήταν η πρώτη ένδειξη. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζουν να παρακάμψουν ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν με σύντομες διαδικασίες στην αναδιαμόρφωση του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας.


Χθεσινά δημοσιεύματα άλλων γερμανικών εφημερίδων όπως της Welt παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες επί των κυοφορούμενων ανατροπών στους κόλπους της Ένωσης.


Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί φέρονται έτοιμοι να ανακοινώσουν ακόμα και εντός εβδομάδας σχέδια για ένα σύμφωνο «με πιο αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς» αλλά και προτάσεις που θα κληθεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει «μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές» για την εξισορρόπηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων σε ανεκτά επίπεδα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επεξηγηματικές δηλώσεις αξιωματούχων από το Βερολίνο και το Παρίσι προς επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων του τύπου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «στόχος είναι οι χώρες μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό» ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι κινήσεις θα γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα η γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού ερωτηθείσα σχετικά με το αν η νέα Συνθήκη θα έχει «χώρο» και για τις λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ευρωζώνης απάντησε ότι δεν θα πρόκειται για μια συμφωνία των τριών ισχυρότερων οικονομιών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).

«Πρόκειται για μιας νέας μορφής διακυβέρνηση για όλα τα μέλη της ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις που θα προάγουν την αξιοπιστία» είπε χαρακτηριστικά στο κανάλι Canal+ η Βαλερί Πεκρές.

Η ίδια πάντως έκανε λόγο για «πιο ισχυρή ενοποίηση» αλλά και για πιο ενισχυμένους μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου «που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να τους εξαπατά».

Το ευρώ λοιπόν αναγεννάται. Τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι δηλώσεις των ισχυρότερων κυβερνήσεων. Όμως η «αναγέννηση» της ευρωζώνης προοιωνίζεται και τη διχοτόμηση της.

Οι λέξεις που πολύ προσεκτικά χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να περιγράψουν το νέο πλαίσιο φανερώνουν αυτή την άρρητη ακόμα πρόθεση. Τη δημιουργία δηλαδή ενός σκληρού πυρήνα για όσους αντέξουν μια ακόμα πιο αυστηρή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες και όσους καταφέρουν να πείσουν τους εταίρους τους ότι αξίζουν πράγματι να είναι συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι με τη Γερμανία.

Πάντως όπως εύστοχα σημειώνει η Wall Street Journal ακόμα και αυτά τα σχέδια θα γίνουν αποδεκτά από τις περισσότερες αν όχι όλες της κυβερνήσεις του Νότου. Και αυτό διότι αυτές ακριβώς «οι χώρες αυτές πασχίζουν απεγνωσμένα να παραμείνουν στο ευρώ και να πείσουν την ΕΚΤ να τους δώσει περισσότερη βοήθεια». Κι επιπλέον τα νέα σχέδια αποτελούν μια αντιγραφή της δημοσιονομικής αυστηρότητας που έχει ήδη επιβληθεί ή υιοθετηθεί στις ίδιες χώρες.

Συνεπώς αν από κάπου αναμένονται αντιδράσεις είναι από το Βορρά. Όμως κι εκεί οι κυβερνήσεις έχουν πείσει το εκλογικό σώμα ότι η μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα είναι δώρο στον οικονομικά άσωτο Νότο αλλά μια «επιβράβευση» μόνο για όσους ακολουθήσουν το δρόμο της δημοσιονομικής ευταξίας.

Η Γερμανία στην πραγματικότητα ανησυχεί μόνο για τις εκτός ευρωζώνης αντιδράσεις όπως της Βρετανίας που νιώθει ήδη να βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων στην Ένωση.

Φαίνεται όμως ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια Ευρώπη των προθύμων. Των προθύμων να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο που η ίδια χαράσσει. Και για να γίνει αυτό η γερμανίδα καγκελάριος δεν θα είχε αντίρρηση να μείνουν πίσω όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου