Τι συζητήθηκε για το μέλλον της ευρωζώνης στην κλειστή συνάντηση τραπεζιτών και οικονομολόγων
Από Το Βήμα
Του Γιώργου Παπαϊωάννου
«Ο χρόνος της δημοκρατίας δεν συμπίπτει με τον χρόνο των αγορών» έλεγε πριν από μία εβδομάδα ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε κλειστή συνάντηση τραπεζιτών, οικονομολόγων και στελεχών διεθνών οργανισμών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Χάγη της Ολλανδίας με αντικείμενο την «επόμενη ημέρα» στην ευρωζώνη.
Ο πρώην ευρωτραπεζίτης ήθελε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι ο χρόνος για τους ευρωπαίους πολιτικούς τελειώνει, ότι έρχεται «η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και η στιγμή της μεγάλης λύσης που θα βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση.
«Η ταχύτητα είναι πλέον σημαντική» είπε και πρόσθεσε ότι ώσπου να τακτοποιηθούν τα διαδικαστικά που προβλέπονται στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος μπορεί να έχουν καταρρεύσει χώρες.
Στην επιβλητική αίθουσα του κτιρίου της ολλανδικής πρωτεύουσας όπου πραγματοποιήθηκε η κλειστή σύσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,
● ο Πολ Βόλκερ, πρώην επικεφαλής της Fed και σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα,
● ο μέχρι την περασμένη Τετάρτη επικεφαλής του τμήματος της Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες,
● ο Νόουτ Βέλινγκ, μέχρι πρότινος κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας,
● ο Τζέριτ Τζαλμ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικοποιημένης ολλανδικής τράπεζας ABN Amro,
● ο Μαρκ Κλάιφ, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Group,
● και ο Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τρισέ είπε ότι οι πολιτικές ηγεσίες έχουν κάνει σειρά τακτικών λαθών. «Άφησαν την κρίση να πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Εξώθησαν την ευρωζώνη στη σημερινή κατάσταση με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει χρεοκοπία που την προκαλούν οι συνθήκες αλλά και χρεοκοπία που την προκαλούν οι χειρισμοί».
Ο πρώην επικεφαλής της ευρωτράπεζας διατύπωσε την άποψη ότι για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση χρέους θα πρέπει η ΕΚΤ να είναι πιο ευέλικτη και να παίζει τον ρόλο της ως κεντρικής τράπεζας.
«Η ΕΚΤ ξεπέρασε τα κείμενα και τις συνθήκες» είπε και πρόσθεσε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο «δουλειά της δεν είναι να κόβει χρήμα, αλλά να δίνει ρευστότητα με εχέγγυα (collateral). Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να αλλάξουν το πλαίσιο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «η ΕΚΤ και η ευρωζώνη έχουν φθάσει στα θεσμικά τους όρια. Πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες».
Η συζήτηση αυτή είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη όπου οι διεργασίες για τη διαμόρφωση της μεγάλης λύσης που θα βγάλει από την κρίση την ευρωζώνη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι κεντρικό σημείο αυτής της συζήτησης είναι το πώς θα προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση σε πρώτη φάση και εν συνεχεία η πολιτική. «Το Βερολίνο συμφωνεί με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κάποιο κεντρικό ευρωπαϊκό όργανο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας των άλλων κρατών» επισημαίνουν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το κεντρικό αυτό όργανο θα μπορεί να παρεμβαίνει ώστε όταν υπάρχει π.χ. αύξηση μισθών σε μια χώρα με χαμηλή ανταγωνιστικότητα να συνιστά πάγωμα.
Μια τέτοιας μορφής συνεργασία που θα προβλέπει και την παραπομπή των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για κυρώσεις είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προϋπόθεση για να δώσει η Γερμανία το πράσινο φως στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις στη σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.
Η θεσμική δομή την οποία οραματίζονται οι Ευρωπαίοι και όπως σε γενικές γραμμές την ανάπτυξε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι η Κομισιόν να αναλάβει τον ρόλο της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, το Συμβούλιο να εξελιχθεί σε Γερουσία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Κάτω Βουλή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναλάβει τον ρόλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα διασφαλίζει την τήρηση των συνθηκών από τα κράτη - μέλη.
Επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθεί υπουργείο Οικονομικών με εξουσίες και εποπτεία των δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης. Επίσης θα αναλάβει την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα έχει αντιπροσώπους στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Αντόνιο Μπόρχες από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, τονίζοντας την τεράστια δυναμική της Ευρώπης που προέρχεται από την επιτάχυνση της ενοποίησης. Ανέφερε ως παράδειγμα την Πολωνία που εντάχθηκε ομαλά στην Ε.Ε. και σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που ξέραμε πριν από 15 χρόνια, όπως και τη Γερμανία η οποία άλλαξε το οικονομικό της μοντέλο και έγινε η κύρια εξαγωγική δύναμη της ευρωζώνης προς τις χώρες της Ε.Ε.
Αντίθετα, ως παράδειγμα προς αποφυγή ανέφερε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα κακοδιαχειρίστηκε την ευκαιρία που της προσέφερε το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου