Από την Καθημερινή
Τρεις επιλογές κυκλοφορίας «ευρωομολόγων» θα προτείνει, προσεχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυκλοφορία «ευρωομολόγων» μπορεί να οδηγήσει «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους» στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να «ενισχύσει την αντίσταση» της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο, σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή στις Βρυξέλλες μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρεις επιλογές, η τελευταία από τις οποίες – μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε. – «μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί». Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις αυτή η κοινή χρήση «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ούτως ώστε να αποτραπεί «οι χώρες της ευρωζώνης - τζιτζίκια» να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των ενάρετων υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρει το ίδιο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Οι τρεις επιλογές της «Πράσινης βίβλου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
1. Η ριζοσπαστικότερη είναι η πρώτη από τις τρεις επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και «αποφασιστικότερη»: «τα ευρωομόλογα» υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη.
2. Στη δεύτερη επιλογή τα «ευρωομόλογα» διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα. Όμως, τέτοια ρύθμιση αφήνει «ευάλωτα» απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισσαβώνας, κατά το οποίο «αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».
3. Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν «ευρωομόλογα», με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια μέλη της ευρωζώνης. Στα «ευρωομόλογα» αυτής της τρίτης επιλογής κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε «ευρωομολόγου» αυτής της επιλογής.
Έτσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους «επωφελούνται σαφώς λιγότερο» στην υλοποίηση της επιλογής αυτής και οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει αυτό το έγγραφο.
Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και «αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους».
* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου