Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το 50% των στεγαστικών δανείων στην Ισπανία είναι επισφαλή


Από το XrimaNews

Οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν 308 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια από τα οποία τα μισά είναι επισφαλή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η οποία έκανε δυσκολότερη την έκδοση δανείων με νέους κανόνες το 2010, πιέζοντας παράλληλα τις τράπεζες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αντί να περιμένουν την αγορά να ανακάμψει.

Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 40 χρόνια, ωστόσο, προκειμένου να πουληθούν κάποια μισοτελειωμένα σπίτια σε περιοχές με μηδενική, πλέον, ζήτηση.


Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στις τιμές που ζητούν οι τράπεζες για να πουλήσουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και στις τιμές που οι επενδυτές διατίθενται να πληρώσουν, καθώς οι πρώτες πουλούν με 40% μειωμένες τιμές και οι δεύτεροι ζητούν μείωση της τάξης του 70%.

Ακίνητα αξίας 40 δισ. ευρώ, περίπου, θεωρούνται από παράγοντες της ισπανικής αγοράς ως αδύνατο να πουληθούν, γεγονός που συνεπάγεται ότι, στην περίπτωση που οι τράπεζες αποτύπωναν τις πραγματικές τιμές των περιουσιακών τους στοιχείων στους ισολογισμούς τους, θα έπρεπε να προβούν σε επανακεφαλαιοποίηση άμεσα.

Η κατάσταση στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο είναι τόσο άσχημη που θεωρείται πιθανόν πως περισσότερο από το 20% αυτού θα κρατικοποιηθεί στα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στην Ισπανία, η οποία δέχεται σφοδρή επίθεση από τις αγορές και κινδυνεύει να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που θα είχε συμβεί ήδη χωρίς τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου