Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τοξική τράπεζα η ΕΚΤ;


Οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να τραβήξουν το χαλί μειώνοντας τη χρηματοδότηση

Από τη SofokleousIn

Ο διαρκής πλέον πανικός στον οποίο βρίσκονται οι αγορές και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί από την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να επιλύσουν άμεσα και αποτελεσματικά την κρίση χρέους εντείνει τις πιέσεις στα ομόλογα των χωρών του ευρώ. Η ελληνική κρίση επεκτάθηκε στην Ιταλία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η αλλαγή κυβερνήσεων όμως δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ούτε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των χωρών, άμεσα.


Με στόχο να αποφευχθεί νέος πανικός και εκτόξευση των spreads και των αποδόσεων η ΕΚΤ ενισχύει καθημερινά τις παρεμβάσεις τις στις αγορές ομολόγων συγκεντρώνοντας πλέον αθρόα ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Αν όμως δεν επιλυθεί η κρίση και εμφανιστούν προβλήματα η ΕΚΤ θα κρατάει στα χέρια της όχι μια αλλά πολλές ωρολογιακές βόμβες και ο μόνος τρόπος να τις αφοπλίσει θα είναι να τυπώσει χρήμα ή να πάρει το κόστος διαγράφοντας τις απαιτήσεις της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευρώ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο PSI και να περικόψει την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει πολύ χαμηλές τιμές και δηλώνει ότι τα εισπράξει στο ακέραιο την αξία τους στη λήξη.

Η δήλωση αυτή είναι μάλλον εκφοβιστική και όχι πραγματική. Στο PSI Plus η ΕΚΤ δεν θα μπει, αλλά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών δεν είναι μόνο τα ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες αλλά το σύνολο του χρέους.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΚΤ ελέγχει άμεσα περί τα 80 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και έμμεσα μέσω εγγυήσεων δανειοδότησης περί τα 100 δισ. ευρώ ακόμα.

Αντίστοιχα είναι τα ποσά για την Ιρλανδία, ενώ πολύ μεγαλύτερα είναι για την Ιταλία και την Ισπανία. Στο σύνολο του χρέους της Ισπανίας και της Ιταλίας η ΕΚΤ δεν είναι μεγάλος παράγοντας αλλά το αντίστροφο...

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η πολιτική της αγοράς ομολόγων για τον εφησυχασμό των αγορών και με στόχο την ύφεση των πιέσεων καθιστά την ΕΚΤ μια εν δυνάμει τοξική τράπεζα.

Μπορεί μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας να είναι αντιμετωπίσιμη από την ΕΚΤ αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Επίσης τα ποσά που θα απαιτηθούν αν χρεοκοπήσει μια μεγάλη χώρα ή ακόμα και αν οι τράπεζές αποκλειστούν από τη διατραπεζική αγορά θα είναι πολλαπλάσια του ελληνικού χρέους, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να μπει ακόμα πιο βαθιά «στο βούρκο».

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις εξελίξεις να τρέχουν η ΕΚΤ θα γίνει τοξική τράπεζα αν η κρίση δεν επιλυθεί οριστικά έως το τέλος του έτους...

η μείωση θέσεων των αμερικανικών τραπεζών σε ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά ομόλογα έχει ξεκινήσει. Οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες και κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Δρώντας εγκαίρως ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα της Κίνας αλλά δεν κατάφερε καθώς το Πεκίνο ζήτησε ανταλλάγματα σε πολιτικό επίπεδο και στήριξη του φθηνού γουάν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου