Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η S&P υποβάθμισε Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup!


Από το Euro2day

Οι Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. και Citigroup Inc. είδαν σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται από την Standard and Poor's στο «Α-» από το «Α» μετά τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης. Ο οίκος δημοσιοποίησε σήμερα τις βαθμολογήσεις του για 37 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου.


Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση στην Bank of America, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 62% φέτος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό εκτιμά ότι η μείωση της βαθμολογίας του θα μπορούσε να επηρεάσει τις πληρωμές εγγυήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και την πρόσβαση του στις διεθνείς αγορές.

Οι υποβαθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν ακριβή υπόθεση για τις τράπεζες, υποστηρίζει το Reuters. Η Bank of America δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να κληθεί να εμφανίσει 5,1 δισ. δολάρια επιπλέον εγγυήσεων ή πληρωμών για συναλλαγές της αν υποβαθμίζονταν κατά μια βαθμίδα.

Οι υποβαθμίσεις πιθανώς θα είχαν πρακτικές συνέπειες στην ρευστότητα μας και θα προκαλούσαν πιθανή δυσκολία στην πρόσβαση μας στις αγορές, επιπλέον κόστος χρηματοδότησης και θα επηρέαζαν τα έσοδα μας από τις συναλλαγές, υποστήριξε η τράπεζα πρόσφατα.

Μεταξύ των ομίλων που εξετάστηκαν και υποβαθμίστηκαν είναι και η Wells Fargo & Co., η οποία βαθμολογείται πλέον με "A+" από "AA", J.P.

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιολόγηση τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Banco Santander (A-), Commerzbank (A) και οι Credit Suisse και Deutsche Bank (A+).

Νωρίτερα αυτό το μήνα η S&P είχε υποστηρίξει ότι με βάση τα νέα κριτήρια αναμένει ότι το 90% των ομίλων θα παραμείνει εντός βαθμολόγησης η οποία δεν θα ξεπερνά την μια βαθμίδα από την προηγούμενη αξιολόγηση. Ο οίκος ανέφερε ότι θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει τα νέα κριτήρια και τις νέες αξιολογήσεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου