Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Τρίζει» το τριπλό Α της Γαλλίας


Λόγω εκτίναξης των γαλλικών spread η Moody's προειδοποιεί με υποβάθμιση

Από Το Βήμα

Προειδοποίηση για επικείμενη απώλεια του «τριπλού Α» απηύθυνε προς το Παρίσι σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος επισημαίνει συγκεκριμένα ως αιτία για την ενδεχόμενη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας τη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.


Στα μέσα Οκτωβρίου η Moody's χαρακτήριζε «σταθερές» τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας. Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ωστόσο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Την περασμένη εβδομάδα η διαφορά απόδοσης (spread) των γαλλικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχης διάρκειας γερμανικών ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, δηλαδή τις δύο εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα ρεκόρ από τη δημιουργία της ευρωζώνης».

Ο οίκος υπολογίζει ότι κάθε αύξηση του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης (μία εκατοστιαία μονάδα) αυξάνει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως. «Με την πρόβλεψη για αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 1% το 2012, είναι προφανές ότι τα σημερινά επιτόκια καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων», σημειώνει η Moody's.

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της Moody's ότι η γαλλική κυβέρνηση διαθέτει βεβαίως τη βούληση να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά υπάρχουν «σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, πέρα από το δικό της έλεγχο», που την εμποδίζουν να πετύχει τους στόχους της. Αυτοί οι παράγοντες είναι «οι ασθενείς αναπτυξιακές προοπτικές και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», κατά τον διεθνή οίκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου