Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Nomura: Νομικές σπαζοκεφαλιές εξόδου από το ευρώ



Από το Euro2day

Οι traders της αγοράς συναλλάγματος καλό θα είναι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για έναν πιθανό «διαμελισμό» του ευρώ, αναφέρει σε έρευνά της η Nomura Securities. Οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να αποσαφηνίσουν τα ποικίλα νομικά σενάρια που προβλέπεται να εκτυλιχθούν, σε περίπτωση που υποχρεωθεί να εξέλθει μια χώρα από την ευρωζώνη και να μετατρέψει τα ευρώ σε εθνικό νόμισμα.

Η κλιμάκωση της κρίσης χρεών έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για διάλυση της ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ομόλογα της Ιταλίας εκτινάσσονται πάνω από το απαγορευτικό επιτόκιο του 7%.


Η Ιταλία θεωρείται «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» και κατά την Nomura, μια στάση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας θα προκαλούσε πλήρη κατάρρευση του νομίσματος.

Σε μια «πλήρη διάλυση της ευρωζώνης», κατά την οποία το ενιαίο νόμισμα θα σταματήσει να υπάρχει, οι κίνδυνοι στις μετατροπές ονομαστικοποίησης θα γίνουν πολύ πιο περίπλοκοι. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νόμισμα «ειδικού σκοπού» που θα προκύπτει με βάση το καλάθι όλων των νέων εγχώριων νομισμάτων και θα υπάρξει βασικά για να γίνουν οι τακτοποιήσεις των συμβολαίων που αρχικώς είχαν ονομαστικοποίηση σε ευρώ.

Υπό αυτό το σενάριο, όλα τα συμβόλαια σε ευρώ θα μετατραπούν επίσης σε εθνικά νομίσματα, προοπτική που δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά, όπως σημειώνει η Nomura. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση «βρετανικής τράπεζας που έχει δανείσει σε πολωνέζικη εταιρία σε ευρώ;» διερωτάται ο αρθρογράφος της έκθεσης. Το χρέος θα ξεπληρωθεί σε στερλίνες ή σε ζλότι;

Εάν εγκαταλείψουν το ευρώ μόνο ένα ή δύο μέλη, οι κίνδυνοι για τους επενδυτές θα προέλθουν κυρίως από τα συμβόλαια που εκτελούνται με βάση την εγχώρια νομοθεσία των μελών που εξέρχονται. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε εθνικό νόμισμα, από τα συμβόλαια που καλύπτονται από την νομοθεσία του ξένου κράτους.

Για παράδειγμα, η Nomura εκτιμά ότι το σε κυκλοφορία ελληνικό χρέος εκδόθηκε με βάση την εθνική νομοθεσία και θα μετατραπεί σε νέες δραχμές. Ωστόσο τα ευρωομόλογα που εκδόθηκαν με βάση τον βρετανικό νόμο ή τα ομόλογα σε δολάρια που εκδόθηκαν με βάση την αμερικανική νομοθεσία, πιθανότατα θα παραμείνουν σε ευρώ ή δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου