Από την Καθημερινή
Του Σωτήρη Νίκα
Στην έκδοση ακόμα και εντόκων γραμματίων στρέφεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς Μνημονίου και όχι μόνο. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο EFSF, το οποίο φαίνεται πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορεί να δανειστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.
Σύμφωνα με έγγραφο του EFSF, που έχει στη διάθεσή της η «Κ» και το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να εκδίδει κάθε μήνα έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών. Από αυτές τις εκδόσεις το EFSF θα μπορεί να αντλεί έως 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ ως «δίχτυ ασφαλείας» θα πρέπει να έχει 10 δισ. ευρώ ρευστότητα το λιγότερο.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το EFSF θέλει να εκδώσει 30ετή ομόλογα, αλλά η αγορά είναι περιορισμένη και δεν αναμένεται να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Η έκδοση εντόκων γραμματίων γίνεται κυρίως για τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης των υφιστάμενων προγραμμάτων (Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) και οι αναμενόμενες ανάγκες για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο δανεισμού αθροιστικά μεγάλων ποσών», αναφέρεται στο έγγραφο του EFSF.
Έτσι το Ταμείο «μπορεί να μη διασφαλίσει τα απαραίτητα ποσά μέσω των συνηθισμένων μεσομακροπρόθεσμων εκδόσεων στις αγορές κεφαλαίων και θα πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω βραχυπρόθεσμων τίτλων».
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί το EFSF να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το EFSF φαίνεται πως είναι σημαντικά. Ο επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, φέρεται να δήλωσε χθες – μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές – ότι ο σχεδιαζόμενος συντελεστής μόχλευσης 4 προς 5 «δεν είναι πλέον εφικτός, εξαιτίας της εμφανούς επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές».
Δηλαδή, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι το Ταμείο δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει κεφάλαια 1 τρισ. ευρώ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν πως θα χρειαστούν μάλλον περισσότερα κεφάλαια από το EFSF. Κάτι που επισήμανε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, κ. Pier Carlo Padoan, αναφέροντας ότι «τα κεφάλαια που βλέπουμε να κυκλοφορούν δεν φτάνουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου