Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμη για επενδύσεις στη Δύση δηλώνει η Κίνα


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Η China Investment Corporation, το βασικό κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας, στοχεύει να επενδύσει σε υποδομές των ανεπτυγμένων οικονομιών, ξεκινώντας από την Βρετανία, σύμφωνα με τον Lou Jiwei, πρόεδρο της CIC. Το κινεζικό ταμείο των 410 δισ. δολ., «θέλει να συνεργαστεί με διαχειριστές κεφαλαίων ή να συμμετάσχει σε συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον βρετανικό κλάδο υποδομών ως επενδυτής κεφαλαίων» αναφέρει ο κ. Lou σε άρθρο του στους Financial Times.

«Εμείς στο CIC πιστεύουμε ότι τέτοιου τύπου επενδύσεις, καθοδηγούμενες από εμπορικές αρχές, προσφέρουν την δυνατότητα για μία λύση που θα είναι συμφέρουσα για όλες τις πλευρές» αναφέρει.


Ο κ. Lou επισκέφθηκε πρόσφατα την Βρετανία, όπου συζήτησε τις λεπτομέρειες για υποψήφιες κινεζικές επενδύσεις. Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μία πιθανή περίπτωση είναι η προτεινόμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει το Λονδίνο με την βόρεια Αγγλία.


Η βρετανική κυβέρνηση στρέφεται στα ασφαλιστικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής και της Ασίας για την χρηματοδότηση έργων σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια και κατοικίες.

Ο George Osborne, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, αναζητά 30 δισ. στερλίνες για να χρηματοδοτήσει νέα έργα υποδομών ώστε να δοθεί και ώθηση στην ασθμαίνουσα βρετανική οικονομία. Πρόκειται για βασικό σημείο της αναπτυξιακής του στρατηγικής που θα ανακοινωθεί την Τρίτη στο πλαίσιο των φθινοπωρινών οικονομικών ανακοινώσεων.

Στο άρθρο του, ο κ. Lou αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές θέλουν να εξαγοράσουν, αλλά και να διαχειριστούν εταιρίες υποδομών στην Δύση όπως και να συμβάλουν στην κατασκευή τους.

«Τώρα οι υποδομές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρειάζονται διακαώς περισσότερες επενδύσεις» γράφει ο κ. Lou και συμπληρώνει: «Παραδοσιακά, οι κινεζική εμπλοκή σε έργα υποδομών στο εξωτερικό γινόταν μόνο με την μορφή εργολαβίας. Τώρα, οι Κινέζοι επενδυτές βλέπουν επίσης την ανάγκη επένδυσης, ανάπτυξης και διαχείρισης των έργων».

Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί ζητούν εδώ και καιρό διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας που ανέρχονται σε 3,2 τρισ. δολ., σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπου να περιλαμβάνονται και οι υποδομές. Αν και η σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας παραμένει μυστική, το μεγαλύτερο μέρος εκτιμάται πως έχει επενδυθεί σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης και ειδικότερα σε αμερικανικά Treasuries.

Η CIC ιδρύθηκε το 2007 διαχειριζόμενη ένα μικρό ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της ανατέθηκε το καθήκον να προβαίνει σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις στο εξωτερικό, αποσκοπώντας σε υψηλότερες αποδόσεις.

Αρχικά, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στο εξωτερικό, στόχευε στον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά προσφάτως τοποθετήθηκε σε εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο φυσικών πόρων, ενώ ασχολήθηκε και με το real estate. Το ταμείο έχει επενδύσει σχεδόν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαιά του, αλλά αναμένεται να λάβει νέα κεφαλαιακή ένεση τους επόμενους μήνες.

Πολλοί ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι ο δυτικός πολιτικός κόσμος συχνά κάνει διακρίσεις κατά των επενδυτών από την Κίνα, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ανάδειξη της ισχύος της χώρας και των προθέσεών αλλά και των προθέσεών του Πεκίνου για τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες, που έχουν και την πιο ενεργό δράση στο εξωτερικό.

Ο κ. Lou δεν ανέφερε αυτές τις ανησυχίες στο άρθρο του, αλλά δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις που αναζητούν εξωτερικές επενδύσεις σε έργα υποδομών θα πρέπει να χαλαρώσουν τους νομοθετικούς περιορισμούς όπου χρειάζεται και να προωθήσουν τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα για τους επενδυτές».

Χαρακτήρισε όμως, την Βρετανία ως «μία από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο» με «υγιές νομικό σύστημα» και δήλωσε ότι η CIC έχει ήδη χτίσει «σημαντικές θέσεις» στην βρετανική αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου