Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Απειλές Moody’s για μαζικές υποβαθμίσεις εντός Ευρώπης


Από την Ελευθεροτυπία

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Moody’s προειδοποιεί ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ανεξαιρέτως.

Όπως αναφέρει σε ειδικό σχόλιό της για την Ευρώπη, η Moody’s εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα, πέραν του ελληνικού, ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό το θετικό σενάριο συνοδεύεται από πολύ αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών.


Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, που πρόσφατα προειδοποίησε ότι η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει το τριπλό Α, «η συνεχής επιδείνωση της κρίσης δημοσίου χρέους και των τραπεζών της ευρωζώνης, απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών».


Όπως προσθέτει στο σχόλιό της η Moody’s: «Ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της διαθέτει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη, η αδυναμία των θεσμών της συνεχίζει να παρεμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να βαρύνει το αξιόχρεο των χωρών μελών της».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί συγκεκριμένα την Ισπανία τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «οφείλει να εισαγάγει σημαντικά μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου