Μετά τον Γιούνκερ, και ο Άκερμαν ζητά ενεργοποίηση της ΕΚΤ
Από τη SofokleousIn
Σφίγγει πλέον ο κλοιός γύρω από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε λύση πέραν της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, οδηγώντας την Ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού. Εκτός από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος πιέζει προς την επιλογή εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης και απαντά στις γερμανικές νουθεσίες το ποτάμι διέσχισε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ζητώντας την εμπλοκή της ΕΚΤ.
Η αλλαγή των ισορροπιών τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι πλέον εμφανής. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορεί ήδη φημολογία για άτυπες συμφωνίες τραπεζών - χωρών και ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την οποία ελέγχει η Βρετανία.
Η Μέρκελ επιχειρεί τώρα να βασιστεί στις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας καθώς και στη νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία.
Η Μέρκελ φαίνεται πρόθυμη να συζητήσει την ενίσχυση του EFSF αλλά όχι την ενεργοποίηση της ΕΚΤ και το Ευρωομόλογο ζητώντας ως αντάλλαγμα την άμεση τροποποίηση των συνθηκών της Ε.Ε., ώστε να επιτρέπεται η οικειοθελής αποχώρηση και η αποχώρηση χωρών από το ευρώ.
Παράλληλα ζητά και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης με οικονομικό διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και επιτρόπους στις απείθαρχες χώρες.
Το... «πραξικόπημα»
Η πολιτική της Μέρκελ μέχρι στιγμής έχει διογκώσει τα προβλήματα των τραπεζών και έχει οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, γεγονός που αναγνωρίζουν οι τραπεζίτες και παράλληλα δεν φαίνονται πρόθυμοι να χάσουν τις τράπεζες τους στη δίνη της κρίσης και να επωμιστούν το κόστος κατάρρευσης της Ιταλίας ή της Γαλλίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τραπεζίτες προσφεύγουν πλέον στο ασφαλέστερο στρατόπεδο που ζητά εμπλοκή της ΕΚΤ για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κράτους των Βρυξελλών ως αντάλλαγμα. Οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό που αρχικά φαινόταν ως βραχυχρόνια κάμψη εξελίσσεται σε γάγγραινα.
Τροχιοδεικτικά από την Deutsche Bank
Με τις αγορές να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και την κρίση χρέους να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς οι αναλυτές δεν μπορούν παρά να προβλέψου την καταστροφή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναλυτή της Deutsche Bank Jim Reid, ο οποίος υπογραμμίζει πως «αν η Μέρκελ δεν αλλάξει στάση, τότε η συμβουλή μας είναι να σκάψετε μια τρύπα στο χώμα και να μπείτε μέσα».
Ο Ρέιντ επισημαίνει ότι το πρόβλημα σήμερα είναι αν πρέπει οι αγορές να αποτιμήσουν τα σχόλια της Μέρκελ ως μονοδιάστατη πραγματικότητα ή αν πρέπει να θεωρηθούν μέρος μια ς συνολικής στρατηγικής βάσει της οποίας επιχειρεί να θέσει όλους προ των ευθυνών τους πριν λάβει καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις.
Αν πιστέψουμε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριο εννοεί κυριολεκτικά κάθε φράση της, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ είναι ελάχιστες. Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι αν δεν ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης τότε οι χρεοκοπίες χωρών είναι αναπόφευκτες.
Πως ο Γιούνκερ άλλαξε στρατόπεδο
Αντί του Γ. Παπανδρέου – που εθεωρείτο βασικός εκφραστής των αμερικανικών θέσεων στους κόλπους της Ε.Ε. – προβάλλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι πιο υψηλόβαθμος και είχε θεωρηθεί άνθρωπος της Άνγκελα Μέρκελ, όταν προτάθηκε για επικεφαλής του Eurogroup. Από την πλευρά Γιούνκερ ξεκινούν δυο βασικές κινήσεις των τελευταίων ημερών που οδήγησαν την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει δηλώσεις εξευμενισμού και σύμπλευσης.
Παράλληλα η Μέρκελ αντιλαμβανόμενη ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι κινδυνεύει να χάσει στήριξη και ερείσματα εντός της Ε.Ε. και διεθνώς αναγκάζεται να κάνει αρκετά βήματα πίσω, δηλώνοντας ότι «Η Γερμανία είναι έτοιμη να χάσει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου να στηριχθεί και να σωθεί το ευρώ και η Ευρωζώνη».
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες από όλα τα μέτωπα καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να επιτεθεί. Φαίνεται όμως ότι παράλληλα δημιουργείται ένα δεύτερο ισχυρό μπλοκ το οποίο δεν εξαρτάται από τη Γαλλία και συνεπώς είναι δύσκολο να χτυπηθεί.
Ο διαμεσολαβητής Μπαρόζο
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κομισιόν, προσπαθώντας να γεφυρώσει τις διαφορές απόψεων μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και να προωθήσει πολιτικές που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Θέμα αιχμής η έκδοση ευρωομολόγου. Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της προσφέρεται ως «αντάλλαγμα» ένα σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας των χωρών της ευρωζώνης.
Το σχέδιο θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ημέρα θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα οφέλη απέφερε η έκδοση ευρωομολόγου ως «εργαλείου» για την επίλυση της κρίσης χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου