Από τη Ναυτεμπορική
Τα προβλήματα στη χθεσινή δημοπρασία γερμανικών ομολόγων δείχνουν πως η κρίση χρέους εξαπλώνεται και στις υγιείς χώρες του «πυρήνα» της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε μια από τις λιγότερο επιτυχημένες εκδόσεις χρέους που πραγματοποιεί η Γερμανία από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έως σήμερα, το Βερολίνο άντλησε μόλις 3,644 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο από την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με την Μπούντεσμπανκ να αναγκάζεται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ομολόγων.
Η μέση απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 1,98%, χαμηλότερα από το 2,09% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου, τη στιγμή που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε να πληρώνει επιτόκιο 2% ετησίως, που είναι το χαμηλότερο μέχρι σήμερα σε έκδοση 10ετών.
Η «παταγώδης αποτυχία» της γερμανικής δημοπρασίας πυροδότησε ανησυχίες ότι η κρίση χρέους, που έχει ήδη φθάσει στον «πυρήνα» του ευρώ, αρχίζει να απειλεί ακόμη και το Βερολίνο, την ώρα που οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης συνεχίζουν να ερίζουν σε μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση.
Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συναινέσει σε μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ζήτησε άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Στρασβούργο, ο κ. Ζιπέ ερωτήθηκε εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επέμβει άμεσα. «Το ζήτημα επείγει. Θα συζητηθεί σήμερα κιόλας στο Στρασβούργο», είπε.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ζιπέ, σημειώνοντας ότι η αναθεώρηση συνθηκών της Ε.Ε. θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα ενέχει κινδύνους.
«Αναζητούμε μια συμφωνία. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα εξ αρχής, αλλά στο τέλος καταλήγουμε σε κάποια συμφωνία» είπε. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία δεν ήταν ποτέ εναντίον της αναθεώρησης συνθηκών. «Λέμε απλώς ότι παίρνουν πολύ καιρό. Θα πρέπει να την εγκρίνουν 27 κοινοβούλια, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης είναι μια πιο δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ».
Ανέφερε μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις της αμερικανικής Φέντεραλ Ριζέρβ, της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοντέλο για την ΕΚΤ – κάτι που επισημαίνουν και οι οικονομολόγοι.
Άμεση ήταν ωστόσο η απάντηση του Βερολίνου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καταστεί πιστωτής έκτακτης ανάγκης. «Η νομισματική ένωση βασίζεται σε μία κεντρική τράπεζα, της οποίας η μόνη ευθύνη είναι η νομισματική πολιτική και η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Αυτή είναι η εντολή της και είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η εντολή δεν μπορεί να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προς το παρόν το Βερολίνο αποδέχεται μόνο να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι οποίες και αποκλιμακώνουν έως ένα βαθμό τις πιέσεις στα spreads.
Δεν φαίνεται όμως διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα σενάριο όπως την παροχή δανείου από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να στηρίξει δοκιμαζόμενες οικονομίες. Στο συγκεκριμένο μέτωπο η Γερμανία έχει ελάχιστους «συμμάχους», καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται ότι η κεντρική τράπεζα είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που μπορεί να αντικρούσει τις επιθέσεις των αγορών.
Πρόταση Σόιμπλε για δημιουργία «δημοσιονομικής ένωσης»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε χθες σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ την θέση της Γερμανίας για τη δημιουργία μιας «δημοσιονομικής ένωσης» στα πλαίσια της ευρωζώνης.
Μιλώντας για τα δημοσιονομικά καθήκοντα του κράτους, ο κ. Σόιμπλε επέμενε ότι ήταν λάθος η ίδρυση της ευρωζώνης χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης, με αυστηρά κριτήρια και κυρώσεις.
Ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε πάντως ότι οι όποιες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας με τη συμμετοχή και των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. δεν θα είναι μόνο χρονοβόρες, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν ποτέ. Είτε επειδή αρκετά κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη φοβούνται την Ε.Ε. των δύο ταχυτήτων, είτε επειδή εξ αρχής απορρίπτουν την ιδέα της απώλειας και άλλων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ή επειδή, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, τα δημοσιονομικά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο δημοψηφίσματος.
«Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές δημοψηφισμάτων εδώ στη Γερμανία τόνιζαν πάντα, ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν εξαίρεση. Διότι γνωρίζουν πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη νομισματική σταθερότητα στην λαϊκή ετυμηγορία, αλλά σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η κεντρική τράπεζα. Σε αυτή τη λογική βασίζεται και η απόφαση για την καθιέρωση του δημοσιονομικού περιορισμού στο γερμανικό σύνταγμα. Και τα πράγματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά για την Ευρώπη» είπε.
«Είμαι της άποψης ότι χρειάζονται αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Επίσης νομίζω ότι μπορούμε να τις πετύχουμε σε ένα ορατό χρονικό διάστημα ακολουθώντας μια συντομευμένη διαδικασία. Δηλαδή παίρνοντας ως βάση για τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισσαβώνας» πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου