Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται η... Super League της Ευρώπης


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Δίνουν και παίρνουν οι μυστικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ορισμένες πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για κρυφή συνάντηση των πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί ποιοι συμμετείχαν, όμως αυτό που αρχικά πληροφορούμαστε είναι ότι η Γερμανία, εκτός από τις αλλαγές της Συνθήκης της Ε.Ε. που ετοιμάζει, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλαμπ κρατών εντός και εκτός της ευρωζώνης που θα αποκαλείται «υγιείς χώρες» και θα έχει αυξημένο λόγο και δραστηριότητα στις αποφάσεις που θα αφορούν τους «27».


Το project λέγεται «Super League» και σκοπό έχει να μαλακώσει τη στάση των χωρών εκτός της ευρωζώνης (κυρίως της Βρετανίας), ώστε όλοι να συναινέσουν στις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που επιδιώκει ο γαλλογερμανικός άξονας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την πόρτα και για τον σταδιακό διαχωρισμό της ευρωζώνης μεταξύ Βορρά και Νότου.


Η συνεχιζόμενη κρίση και η αδυναμία δυναμικών και αποτελεσματικών αποφάσεων από την πλευρά των ηγετών έχουν ανοίξει ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

1. Η υποβάθμιση του Βελγίου ξεκίνησε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης των αγορών.

2. Οι διαρροές ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κινούνται συντονισμένα ώστε να ζητήσουν κούρεμα του χρέους τους βάσει του ελληνικού προτύπου έχουν σπείρει τον πανικό στις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και ιδιαίτερα στη Γαλλία, οι τράπεζες της οποίας είναι υπερεκτεθειμένες σε ιρλανδικά ομόλογα.

3. Η πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει στήριξη από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF προκαλεί άλλον έναν πονοκέφαλο στις σκληροπυρηνικές χώρες, που αρνούνται πεισματικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αυξηθούν τα κονδύλια του μηχανισμού.

4. Η άρνηση της Ιταλίας να διαψεύσει δημοσίευμα ότι η νεοσύστατη κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να ζητήσει δάνειο - μαμούθ από το ΔΝΤ ώστε να αποσυρθεί από τις αγορές αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων μέσα στη ζώνη του ευρώ και αυξάνει τη δυναμική των αποφάσεων εκ μέρους του Ταμείου. Ενα σχέδιο πάντως που διέψευσε το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι δεν συζητά με την Ιταλία τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως διαφάνηκε την περασμένη Παρασκευή, οι εξελίξεις αυτές απασχόλησαν τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών αυτών.

Και μπορεί το προπέτασμα της συνάντησης να ήταν η έκτη δόση του δανείου για την Ελλάδα και η κοινή στάση που θα κρατήσουν οι τρεις χώρες απέναντι στην ελλάδα εν όψει του Εurogroup, δημοσιογραφικές πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πραγματική συζήτηση αφορούσε την επόμενη μέρα και τον σταδιακό διαχωρισμό του Βορρά από τον Νότο.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τρεις χώρες για ενεργότερη συμμετοχή του ΔΝΤ στις δανειοδοτήσεις αποκαλύπτει και την απροθυμία τους να αυξήσουν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών μηχανισμών για μεγάλες κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η Γαλλία και η Γερμανία επεξεργάζονται το τελικό σχέδιο που θα προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για αλλαγές - εξπρές στη Συνθήκη, οι οποίες θα επικυρώνονται από την κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των Βρυξελλών. Το Βερολίνο και το Παρίσι επιδιώκουν να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές το 2012, για να επιτρέπεται αμέσως και η απευθείας παρέμβαση στα δημοσιονομικά της κάθε χώρας και από τις κυβερνήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκεται και η πρόωρη ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ESM, ώστε να επιτρέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών σε πιθανά κουρέματα χρεών.

Για την Ελλάδα τα καλά μαντάτα σταματούν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου την Τρίτη στο Εurogroup, καθώς ο νέος πονοκέφαλος των Βρυξελλών αφορά τον αυξανόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011.

Πάντως, η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί η μαύρη τρύπα να καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα και έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες για επίσπευση της είσπραξης των ποσών από τη φοροδιαφυγή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα εάν εφαρμοστούν στο ακέραιο αυτά που έχουν συμφωνηθεί και έχουν νομοθετηθεί (κάποια από αυτά κρίνονται πλέον από τις Βρυξέλλες ως υπεραισιόδοξα), η απόφαση θα παρθεί με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου