Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Επί θύραις η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών


Γαλλογερμανική συμφωνία στο ζήτημα ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

Από Το Βήμα

Η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν σύντομα κοινές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας σε εκδήλωση ενώπιον Ασιατών επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι οι αλλαγές θα γίνουν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης σύγκλισης των προϋπολογισμών των κρατών - μελών, προς την κατεύθυνση δηλαδή της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.


«Με την κυρία Μέρκελ θα υποβάλουμε τις προτάσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση των συνθηκών προκειμένου να αποτρέπονται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών στους τομείς των δημοσιονομικών μεγεθών και της τήρησης των προϋπολογισμών, της οικονομίας και της φορολόγησης» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.


Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι «καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο των συνεπειών της υπερβολικής συσσώρευσης χρεών επί σειρά ετών».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει στα 1 τρισ. ευρώ τη δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εξήρε τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων για τη στήριξη των κυβερνήσεων που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να εκτινάσσεται στα ύψη.

Μεταξύ των κρατών αυτών περιλαμβάνεται εσχάτως και η Γαλλία – το spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου με το αντίστοιχης διάρκειας γερμανικό έχει εκτιναχθεί στις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από «κτίσεως» ευρωζώνης.

Η γαλλογερμανική συμφωνία στο θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών – εφ' όσον οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου αποτυπώνουν μια πρόοδο και δεν έγιναν για να εντυπωσιάσει το ακροατήριό του – ίσως δρομολογήσει εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγων που θα κάνει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλλά η προοπτική άσκησης από το Βερολίνο (μέσω Βρυξελλών βεβαίως) στενής και απόλυτης εποπτείας στη διαχείριση των οικονομιών των άλλων εταίρων ίσως διευκολύνει στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την έναρξη διαπραγματεύσεων που, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση του ρόλου και στη διεύρυνση των λειτουργιών της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της μετατροπής της σε πραγματική Κεντρική Τράπεζα.

Ή ακόμη θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετατροπή του EFSF σε τράπεζα για την άμεση χρηματοδότησή του από την ΕΚΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου