Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τηλεγράφημα - μπαρούτι...


Από Το Ποντίκι 17.11.2011

Ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters έφερε πάλι αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά δημιουργώντας νέες αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό για τη χώρα μας... Το περίεργο είναι πως το τηλεγράφημα αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχει σοβαρή ένταση σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών ανεβαίνει σε επικίνδυνο βαθμό...


Επιπλέον, σε μία περίοδο κατά την οποία η φήμη της Ελλάδας βάλλεται πανταχόθεν, οι κύκλοι που επεξεργάστηκαν το σενάριο αυτό είχαν στόχο να δείξουν πως η χώρα βρίσκεται και σε «ενεργειακή απομόνωση», εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο στην οικονομία όσο και στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Τι έλεγε το τηλεγράφημα του Reuters; Οι συντάκτες του κειμένου ανέφεραν ότι η Ελλάδα στρέφεται στο Ιράν για να εισάγει πετρέλαιο, καθώς οι υπόλοιποι προμηθευτές έχουν σταματήσει τις πιστώσεις λόγω της πιθανότητας χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται αντίστοιχα οι ποσότητες που εισάγουμε από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζαχστάν.

Η αλήθεια είναι πως όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις (πολύ περισσότερο οι ενεργειακές) στις συναλλαγές τους με ξένους συνεργάτες αντιμετωπίζουν την καχυποψία των τελευταίων όσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις και αναγκάζονται να «επωμίζονται» τις συνέπειες από το... κούρεμα της αξιοπιστίας της χώρας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έρχονται αντιμέτωποι με εξωφρενικά υψηλό κόστος δανεισμού, αλλά και με τους υπερβολικούς όρους που θέτουν οι συνομιλητές τους, ενώ οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται πλέον δεκτές από τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να αναζητούν παρόμοιες εγγυήσεις σε ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου περιέχει και μία ακόμη αλήθεια: Οι Ιρανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να μας δώσουν όσο πετρέλαιο θέλουμε και μάλιστα με ανοικτή πίστωση, καθώς οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τους στερούν την ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Στο σημείο αυτό, το τηλεγράφημα του πρακτορείου αρχίζει να... μυρίζει μπαρούτι! Κι αυτό διότι η Ελλάδα εμφανίζεται ξαφνικά (και μέσα στα χίλια όσα προβλήματα αντιμετωπίζει) ως το «κακό παιδί» της Δύσης, που συμμαχεί με τον «Διάολο» (βλέπε Τεχεράνη) και παραβιάζει την κοινή στρατηγική των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στους «κακούς» Ιρανούς...

Μάλιστα, οι συντάκτες του κειμένου επικαλούνται και ανώνυμες πηγές από ελληνική εταιρεία διύλισης, που αναφέρουν ότι οι πηγές προμήθειας των ελληνικών διυλιστηρίων δεν έχουν αλλάξει κατά τους τελευταίους μήνες και πως οι συμφωνίες με τους προμηθευτές «βασίζονται σε καθαρά εμπορικά κριτήρια, χωρίς να παρεμβαίνουν άλλοι παράγοντες».


Οι προμηθευτές

Η υπόθεση, ωστόσο, έχει ορισμένες επιπλέον παραμέτρους, εκτός από την οικονομική κρίση, που επεκτείνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2010 σχεδόν οι μισές ποσότητες (46%) που εισήγαγαν τα ελληνικά διυλιστήρια προήλθαν από τη Ρωσία και περίπου το 16% αφορούσε ιρανικό πετρέλαιο. Περίπου 10% για κάθε μία αντιστοιχούσε σε Σαουδική Αραβία, Καζαχστάν και Λιβύη και 7% στο Ιράκ.

Ωστόσο το λιβυκό πετρέλαιο σταμάτησε να... ρέει προς τη χώρα μας από τη στιγμή που πήραν μπρος οι μηχανές των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών, ενώ και το ιρακινό πετρέλαιο φτάνει μέχρι τα διυλιστήρια με μεγάλη δυσκολία. Κι όλα αυτά, σε μία χρονιά που παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου, καθώς τα 372 χιλ. βαρέλια την ημέρα που καταναλώθηκαν μας έφεραν στα επίπεδα κατανάλωσης που είχαν καταγραφεί πριν από 13 χρόνια!

Με βάση όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα διυλιστήρια, είναι λογικό να αναζητούν λύσεις από κάθε δυνατή πηγή προμήθειας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στο Ιράν, αλλά, σύμφωνα με στελέχη που ασχολούνται με το θέμα των προμηθειών, εάν οι εξελίξεις στην οικονομία χειροτερεύσουν, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή προς το πετρέλαιο από το Ιράν.

Προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία από τους παραδοσιακούς προμηθευτές, όπως οι Ρώσοι, οι Καζάχοι και οι Σαουδάραβες, όπως είναι και οι Ιρανοί, οι οποίοι μάλιστα προσφέρθηκαν να καλύψουν και το μερίδιο της Λιβύης όσο διάστημα είχε σταματήσει η τροφοδοσία από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Εδώ και χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια προμηθεύονται «μαύρο χρυσό» από διάφορες χώρες, κυρίως από Ρωσία και Σαουδική Αραβία.

Σχεδόν αποκλειστικοί προμηθευτές της Motor Oil είναι οι χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά τα συμβόλαια που έχει με μεγάλους ξένους πελάτες για εξαγωγές που φτάνουν έως και το 70% των παραγόμενων προϊόντων δίνουν στον όμιλο μεγαλύτερη ευχέρεια να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της. Εγγύηση αποτελούν τα συμβόλαια για την τροφοδοσία του αμερικανικού 6ου Στόλου, αλλά και τμημάτων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βεβαίως, η εικόνα δεν είναι ειδυλλιακή, τη στιγμή κατά την οποία κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έβαζε άλλη μία πινελιά μαύρου στην ήδη γκρίζα εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, επιχειρώντας να την παρουσιάσει για μία ακόμη φορά ως το «άτακτο παιδί», που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των ισχυρών...

Κι όλα αυτά όταν το Ισραήλ εκτοξεύει πυρηνικές απειλές εναντίον της Τεχεράνης, όταν η Άγκυρα τα έχει βάλει σχεδόν με όλους τους γείτονές της, όταν στη Συρία το καζάνι βράζει κι όταν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν έρθει τα πάνω κάτω με την αποκάλυψη των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε άλλες περιοχές...

Όλοι καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως το «παιχνίδι» μόλις αρχίζει...


1 σχόλιο:

  1. Ο ΙΤΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΣΟ ΠΡΕΒΕ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ-ΤΕΡΑΣ
    * ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ

    Είμαστε σε φάση μετάβασης από μια μορφή του καπιταλισμού σε μια άλλη μορφή του, γενικότερη και παγκοσμιοποιημένη. Περνάμε στον απόλυτο καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή