Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

«Η κρίση στην Ευρωζώνη απέκτησε συστημική διάσταση»


Για «μεταδοτικό φαινόμενο» έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν

Από Το Βήμα

Η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε στις υπόλοιπες χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν παραδεχόμενος τη συστημική διάσταση της κρίσης. Ο κ. Ρεν μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με Έλληνες περιφερειάρχες και γενικούς γραμματείς Περιφερειών. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη, είχε αντικείμενο τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις Περιφέρειες μέσω άντλησης κοινοτικών κονδυλίων.


Μετά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στη συστημική διάσταση της κρίσης και έκανε λόγο για φαινόμενο μεταδοτικό. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και χαρακτήρισε σημαντική την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανταγωνιστικότητάς της.

Για τον σκοπό αυτόν είπε ότι είναι απαραίτητη, όχι όμως και επαρκής, η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Επίσης σχετικά με το αυριανό Eurogroup ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Μιλώντας για την κρίση στην ευρωζώνη συνολικότερα, είπε ότι αυτή έχει δύο διαστάσεις: αυτή που πλήττει μεμονωμένες χώρες και αυτή που έχει ευρύτερες διαστάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που – όπως εκτιμούν αναλυτές – δεν έχει επιτευχθεί με τις ώς τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Μετά τον κ. Ρεν οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Γιοχάνες Χαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου