Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μικρή Ευρωζώνη σχεδιάζουν οι έξι χώρες των τριών Α


Από την Καθημερινή

Καθώς η κρίση πλήττει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εικασίες για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης επικεντρώνονται στα σχέδια των ισχυροτέρων: της Γερμανίας, της Γαλλίας και κάποιων προσκείμενων σ’ αυτές, όπως η Φινλανδία.

Πρόκειται για σχέδια για μια μικρότερη Ευρωζώνη, που θα συσπειρώνει τις έξι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα των τριών Α και θα προωθεί τη βαθύτερη οικονομική ενοποίησή τους, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής.


Το ταμπού της απόσχισης – ηθελημένης ή μη – μιας χώρας από την Ευρωζώνη υπερκεράστηκε στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξαν πως ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ για να διασφαλιστεί η σταθερότητά του.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μιας στενότερης γαλλογερμανικής συνεργασίας και έτυχε της υποστήριξης της κ. Μέρκελ. Υποστήριξε, άλλωστε, μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων που, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό μία έννοια υφίσταται ήδη. Το όραμά του είναι μια μικρότερη Ευρωζώνη με μεγαλύτερη ενοποίηση ακόμη και στους ευαίσθητους τομείς της φορολογίας, με μια «συνομοσπονδία» των υπολοίπων.

Η στροφή σε μια μικρότερη Ευρωζώνη προϋποθέτει, ωστόσο, αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβώνας, κάτι που επίμονα ζητεί η Γερμανίδα καγκελάριος. Στόχος της είναι μια αλλαγή που θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη με δημοσιονομική πειθαρχία.

Εν όψει, άλλωστε, της συνάντησης που είχε την Παρασκευή η κ. Μέρκελ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προέβλεψε πως η Βρετανία θα ενταχθεί στο ευρώ «πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύουν οι Βρετανοί».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξ Σταμπ, ζήτησε να έχουν μεγαλύτερη επιρροή όσες χώρες της Ευρωζώνης έχουν τριπλό Α. Στις Βρυξέλλες, άλλωστε, εξετάζεται η ιδέα ενός «ευρωομολόγου» για τις χώρες με τριπλό Α που θα μείωνε το κόστος του δανεισμού τους. Δεν επιθυμούν, πάντως, αυτές τις αλλαγές τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, καθώς αυτό θα σήμαινε την περιθωριοποίησή τους.

Πέραν της Πολωνίας, που σαφώς στοχεύει στην ένταξή της στο ευρώ, η ιδέα μιας μικρότερης Ευρωζώνης προσκρούει στις αντιρρήσεις της Ολλανδίας και της Αυστρίας, μολονότι θα ήταν σίγουρα μέλη της.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τσεχία, που σχεδιάζει δημοψήφισμα με ερώτημα αν πρέπει τελικά να προσχωρήσει στο ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου