Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ίσως το τέλος της Γερμανίας όπως την ξέραμε


Από το XrimaNews

Εδώ και μερικούς μήνες η νέα μας πρόβλεψη είναι πως έφτασε η ώρα η κρίση να χτυπήσει και τη Γερμανία, όχι έμμεσα αλλά άμεσα, στο κόστος δανεισμού της. Αυτό θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε. Αν η εμπιστοσύνη των επενδυτών χαθεί ακόμη και όσον αφορά τη Γερμανία, τότε η μόνη εναλλακτική επιλογή που θα απομείνει θα είναι οι ΗΠΑ – και τι γλυκιά θα είναι τότε η νίκη για τους Αμερικανούς, που ξαφνικά είχαν βρεθεί να απολογούνται στη... Μέρκελ.


Το γράφημα δείχνει ότι η ώρα μηδέν ίσως έχει ήδη φτάσει: Οι αγορές έβαλαν στο στόχαστρο τη Γερμανία και, μετά από μία καταστροφική δημοπρασία ομολόγων, πιθανώς τη χειρότερη στη μοντέρνα ιστορία της, τα επιτόκια του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύονται υψηλότερα.

Προς το παρόν δεν είναι το ύψος τους που προκαλεί τρόμο, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται. Οι αγορές στρέφουν την πλάτη στη Γερμανία και αυτό επιβεβαιώνεται με διπλό τρόπο: πρώτον, στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων η χώρα δεν κατάφερε να πουλήσει το 35% των ομολόγων που δημοπράτησε, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί, και, δεύτερον, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται ξαφνικά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων ετών.

Μα, αν η Γερμανία δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, τότε πώς θα δανειστεί το EFSF; Και αν το EFSF δεν μπορεί να δανειστεί, τότε πώς θα προχωρήσει η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και θα σωθούν η Ελλάδα και η Ιταλία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου