Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ομολογία αποτυχίας από Μπαρόζο για τη διαχείριση της κρίσης


Ζητεί την επιτήρηση όλων των κρατών με υπερβολικό έλλειμμα

«Ναι μεν, αλλά» για τα ευρωομόλογα

Από την Ελευθεροτυπία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά απέτυχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση. Πρότεινε την αυξημένη επιτήρηση από τις Βρυξέλλες των κρατών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ' όλη την Ευρώπη θα επιδεινωθούν και η απασχολησιμότητα θα γνωρίσει και άλλη μείωση» δήλωσε ο Μ. Μπαρόζο.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ακόμη ότι οι ρυθμοί που κινούνται οι αγορές είναι πολύ πιο γρήγοροι από αυτούς που κινούνται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., για την λήψη των άμεσων και απαραίτητων αποφάσεων.

Ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους, ο Μ. Μπαρόζο πρότεινε την επιβολή μιας δικαιότερης φορολογίας στους ευρωπαίους πολίτες, την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων.

Εμφανίστηκε όμως να υιοθετεί την επιχειρηματολογία Μέρκελ - Σαρκοζί, ισχυριζόμενος ότι τα τελευταία δεν θα μπορέσουν να εκδοθούν αν δεν επιτευχθεί πρώτα ο στόχος «της ενισχυμένης διακυβέρνησης και φυσικά πειθαρχίας και σύγκλισης στην ευρωζώνη».

Άσκησε έντονη κριτική στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς των κρατών μελών, λέγοντας ότι «πρέπει να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης και όχι να θέτουν όλη την ευρωζώνη σε κίνδυνο, επειδή δεν έχουμε ικανοποιητική συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων σε κάποιες χώρες - μέλη».

Όσον αφορά στην επιτήρηση σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, τα 14 από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης παρουσιάζουν έλλειμμα πάνω από το συμφωνηθέν όριο του 3%.

«Η αυξημένη επιτήρηση, θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, σε έναν μεγαλύτερο ρόλο (σ.σ.: της Ε.Ε.) σε τομείς που προηγουμένως ελέγχονταν από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά αυτό είναι αναγκαίο [...] όταν τα πράγματα πάνε άσχημα οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε κάθε ευρωπαίο φορολογούμενο» είπε ο Μπαρόζο.

Διευκρίνισε ότι «ο τελικός λόγος για τον εθνικό προϋπολογισμό θα παραμείνει εκεί όπου ανήκει: στα εθνικά κοινοβούλια». Πρόσθεσε, όμως, ότι τα κοινοβούλια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κανονισμούς τους οποίους οι κυβερνήσεις τους και τα ίδια έχουν συμφωνήσει να τηρούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και η Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησής της με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου