Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ουγγαρία: Στην... ουρά για βοήθεια


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Επιστρέψατε κιόλας; Παρακαλούμε λάβετε μια θέση στο τέλος της ουράς... Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ουγγαρίας να ζητήσει συμφωνία «εξασφαλίσεων» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι περίεργη από πολλές απόψεις. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που συμπτωματικά επισκεπτόταν την Βουδαπέστη, δεν γνώριζε τίποτα. Ορισμένοι υπουργοί της ουγγρικής κυβέρνησης επίσης δεν γνώριζαν τίποτα.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι το αίτημα έγινε από μια κυβέρνηση η οποία τα είχε «χαλάσει» άσχημα με το ΔΝΤ πέρσι, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε παρεμβάσεις στην εθνική ανεξαρτησία της.


Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη πολύ άτσαλα και βιαστικά, όταν η κυβέρνηση έμαθε ότι η πιστωτική αξιολόγηση της Ουγγαρίας θα κοπεί στο junk.

Κι έτσι ξαφνικά, η Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Viktor Orbán, βρίσκονται σε πολύ αδέξια θέση. Η Ουγγαρία είχε εξασφαλίσει πακέτο 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο 2008 για να προλάβει κατάρρευση του νομίσματος και ντόμινο στην περιφέρεια εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Αφού εκείνη η συμφωνία εξέπνευσε, έγιναν μια σειρά εσφαλμένα βήματα από την κυβέρνηση, που έπληξαν την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Οι νευρικοί χειρισμοί που έγιναν στο αίτημα της παροχής βοήθειας αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τους φόβους των επενδυτών ότι η «ώρα του ερασιτέχνη» δεν τελείωσε ακόμη στην Βουδαπέστη.

Φυσικά, οι αγορές αντέδρασαν με αρχική εκτίναξη στην είδηση ότι η χώρα ζήτησε βοήθεια με «προληπτικό μηχανισμό πίστωσης» από το ΔΝΤ. Όμως οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα εκδηλωθούν πολλές έντονες διαμάχες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ σχετικά με πρόσφατες κινήσεις της Βουδαπέστης, όπως τους ανταποδοτικούς φόρους, την κρατικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και την προσπάθεια εκδίωξης του διοικητή της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας.

Η Ουγγαρία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και συντελεστή κρατικού χρέους επί του ΑΕΠ στο 76%. Όμως έχει επίσης έλλειμμα προϋπολογισμού περί το 7% του ΑΕΠ και το εξωτερικό χρέος, ιδιωτικό και κρατικό, προσεγγίζει το 110% επί του ΑΕΠ.

Η βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί πράγματι να βοηθήσει να εκτονωθούν οι πιέσεις στο φιορίνι. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ίσως βοηθήσει την Ουγγαρία να μην γίνει θύμα της απροσεξίας της.

5 σχόλια:

  1. ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΦΡΟΥΣ και ΜΕGAλοχτυπημένους...
    (έχετε ακούσει τίποτε γαι τα δάνεια των αυστροιταλογερμανικών τοκογλύφων/τραπεζών στην Ουγγαρία;)
    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΗΛΙΘΙΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε παιδιά έλεος, τι σόϊ πηγή είναι αυτή που ψέγει τον Ούγγρο Πρωθυπουργό για τη στάση του;Μήπως είναι της Νέας Τάξης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν διαβάζουμε ένα κείμενο με δημοσιευμένη την πηγή και το όνομα αυτού που το έγραψε, δεν ψέγουμε τον ιστολόγο. Επίσης δεν αναρωτιόμαστε... ποιος το έγραψε. Είναι η στοιχειώδης λογική, ηλίθιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To παρόν ιστολόγιο μας είναι οικείο γιατί δημοσιοποιεί απόψεις που ασκούν κριτική εναντίον της Νέας Τάξης. Γιατί διαφορετικά θα δημοσιοποιούσε και τις απόψεις του Πάγκαλου ή του Παπακωνσταντίνου, ω πανηλίθιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζάμπα ο καυγάς, παιδιά. Όσα περισσότερα γνωρίζεις για τη λογική και τη στρατηγική του αντιπάλου σου τόσο καλύτερα μπορείς να τον πολεμήσεις. Όσο περισσότερο μελετάμε τόσο πληρέστεροι γινόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή