Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διάλυση κρατών υπέρ ευρώ;


Από topontiki.gr

Από το Μαρικάκι

Την ώρα που η τύχη του ευρώ διεθνώς σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν θα είναι και η καλύτερη και τα διάφορα σενάρια δίνουν και παίρνουν εδώ, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας συνδέει την τύχη ολόκληρης της χώρας με τον σκληρό πυρήνα τις ευρωζώνης. Για γέλια και για κλάματα δηλαδή.


Σε πρόσφατη ομιλία της σε εκδήλωση της ΚΝΕ η Αλέκα Παπαρήγα σημείωνε:

«Σε λίγους μήνες θα δούμε τι θα λένε όλοι αυτοί, που χειροκροτούν την κυβέρνηση σωτηρίας, όταν θα αρχίσουν ακόμα πιο καθαρά, όχι πια τα σενάρια, αλλά οι προγραμματισμένες, ενδεχομένως, επιλογές διάσπασης της Ευρωζώνης ή αναγόρευση εθνικού ευρώ σε κάθε κράτους μέλος της Ε.Ε., με διαφορετικές ισοτιμίες μεταξύ τους ή όταν θα δρομολογήσουν (ως σκέψη το λέμε τώρα) τη μετατροπή της Ε.Ε., της διακρατικής ένωσης, να λειτουργεί ως ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης, όπου θα χαλαρώσει η εθνοκρατική οργάνωση.

Αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να περάσουν, ιδιαίτερα το τελευταίο είναι σχέδιο επί χάρτου, αλλά εν πάση περιπτώσει να δούμε τι θα λένε όλοι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι θα μας σώσει η κυβέρνηση»...

Σωστές οι επισημάνσεις της Παπαρήγα με μια ένσταση: ήδη η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί ένα πείραμα χαλάρωσης ή και διάλυσης της εθνοκρατικής οργάνωσης, τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον εθνική κυριαρχία και οι σημαντικές αποφάσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο (με γνώμονα το συμφέρον της ευρωζώνης), άρα και σε κοινωνικό το οποίο μοιραία επηρεάζεται, λαμβάνονται από την Γερμανία, την Κομισιόν ή και το ΔΝΤ.

Ήδη έχουμε την πρώτη δοτή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό έδαφος η οποία έρχεται να δώσει πολιτικο-τεχνοκρατικό επίχρισμα στην... κυβέρνηση Ράιχενμπαχ, η οποία θα έχει τον κύριο λόγο.

Μας ακολούθησε η Ιταλία. Και μετά τις δοτές κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν πώς θα στύψουν τους λαούς και θα διεκπεραιώσουν τη μοιρασιά της δημόσιας περιουσίας μεταξύ των δανειστών θα έρθουν και οι αποφάσεις για το καθεστώς σύνδεσης με το ευρώ (έξοδος, δύο ταχύτητες κ.λπ.).

Αλλά πόσο έχουν προετοιμάσει οι αριστερές δυνάμεις της χώρας για τις διάφορες εκδοχές αυτού του ενδεχόμενου και το τι ακριβώς θα σήμαινε η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και άρα το ευρώ να γίνει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή με τους όρους του λαού;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου