Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ασύλληπτο καραγκιοζιλίκι!

Στο χθεσινό της φύλλο η πολιτική και σατιρική εφημερίδα Το Ποντίκι έκανε ομολογουμένως την πιο πετυχημένη πρωταπριλιάτικη πλάκα και μάλιστα στο πρώτο της θέμα. Τι εμπνεύστηκαν οι μάγκες; Έβαλαν την κυβέρνηση – κατά το πρόσφατο παράδειγμα της γερμανικής κυβέρνησης – να διαπραγματεύεται με μυστηριώδη πληροφοριοδότη την αγορά ενός CD Rom το οποίο υποτίθεται ότι περιείχε τα ονόματα 2.650 Ελλήνων φοροφυγάδων, που έχουν... φυγαδεύσει προς τις ελβετικές τράπεζες 13 δισ. ευρώ «μαύρα».

Ευφάνταστη η πλάκα τους, όπως και η άλλη, που ήθελε την Εκκλησία (ναι, αυτή την Εκκλησία, που δεν δίνει... τ' αγγέλου της νερό) να εκδίδει ομόλογο για να βοηθήσει τη χώρα στη δύσκολη συγκυρία που περνάει. Όλα αυτά βεβαίως ήταν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Άλλωστε στις παραπολιτικές της σελίδες η καλή εφημερίδα, αφού εξομολογείτο ποια είναι τα δύο πρωταπριλιάτικα αστεία της, καλούσε τα... μικρά και μεγάλα λαμόγια να... χαλαρώσουν. Σιγά μην έψαχνε αυτή – ή άλλη – κυβέρνηση τους φοροφυγάδες!


Αυτό όμως που σίγουρα δεν θα περίμενε ποτέ ήταν ότι θα βρισκόταν στέλεχος υπουργείου να... επιβεβαιώσει δημοσίως την «είδηση» περί φοροφυγάδων και CD! Κι όμως... Όχι μόνο βρέθηκε, αλλά δεν ήταν και πρωτάρης, αφού στο παρελθόν είχε διατελέσει και υφυπουργός οικονομικού υπουργείου. Ο λόγος για τον σημερινό γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

Τι απίστευτο διέπραξε ο εν λόγω πολιτικός αστέρας; Συνεντευξιαζόμενος με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούση στον «Βήμα FM» χθες το πρωί, επιβεβαίωσε πλήρως την ψεύτικη είδηση και έγινε η αφορμή για την αναπαραγωγή της από άλλα ΜΜΕ αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε οπερέτα, αλλά και ότι ένα σωρό πολιτικάντηδες δεν διστάζουν να πουν οποιαδήποτε αρλούμπα ή ανοησία προκειμένου να κερδίζουν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο.

Θέλετε και το πιο τραγικό; Αν κάποιος μιλούσε χθες με το γραφείο τύπου του υπουργείου ρωτώντας για το θέμα, αμέσως θα του απαντούσε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν... πρωταπριλιάτικο! Θαυμάστε το καραμπινάτο ρεζιλίκι διαβάζοντας ολόκληρο τον σχετικό διάλογο μεταξύ του Γεωργακόπουλου και του δημοσιογράφου, όπως τον βρήκαμε στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού»:

Κακούσης: Διαβάζουμε λοιπόν σήμερα... Θα αγοράσει η χώρα CD με φοροφυγάδες από την Ελβετία; Ισχύει; Είναι πρωτοσέλιδο σήμερα στο «Ποντίκι».

Γεωργακόπουλος: Να σας πω κάτι; Ναι, μας έχει γίνει μια πρόταση, δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα.

Κακούσης: Τι πρόταση είναι αυτή μπορείτε να μας πείτε;

Γεωργακόπουλος: Είναι σαν αυτή που έγινε στη Γερμανία.

Κακούσης: Δηλαδή;

Γεωργακόπουλος: Όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία σου δίνονται σε ένα CD και έχεις όνομα, επώνυμο, διεύθυνση. Που λένε και τι κατάθεση έχει ο καθένας.

Κακούσης: Ποιος τις έχει στη διάθεση του, και τι πρόταση. Όχι με το όνομα του φυσικά, αλλά να μας σκιαγραφήσετε το προφίλ ενός ανθρώπου που ήρθε

Γεωργακόπουλος: Έφτασε αυτή η πληροφορία στα αυτιά μας, έχει φτάσει. Τώρα αυτά δεν γίνονται, αυτές οι δουλειές δεν γίνονται μπροστά στις τηλεοράσεις.

Κακούσης: Σίγουρα δεν γίνονται μπροστά στις τηλεοράσεις και ευτυχώς δεν γίνονται μπροστά στις τηλεοράσεις αλλά η αξιοπιστία του ανθρώπου που ήρθε και σας έδωσε αυτή την πληροφορία έχει ελεγχθεί και είναι όντως αξιόπιστος; Υπάρχουν στοιχεία;

Γεωργακόπουλος: Δεν αποφασίσαμε εμείς να τα αγοράσουμε ακόμα αυτά τα πράγματα. Απλώς σας λέω ότι αυτή η πρόταση έφτασε στο Υπουργείο. Μέχρι εκεί ξέρω, τίποτα πέραν αυτού.

Κακούσης: Την βρίσκεται ενδιαφέρουσα;

Γεωργακόπουλος: Ασφαλώς. Γιατί νομίζω ότι στη Γερμανία έκανε πάταγο όταν το αγόρασε η κυρία Μέρκελ.

Κακούσης: Έχετε μάθει ποια είναι τα ποσά των Ελλήνων τα οποία έχουν βγει στην Ελβετία;

Γεωργακόπουλος: Όχι.

Κακούσης: Και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά είναι μαύρα χρήματα;

Γεωργακόπουλος: Δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη να σας πω ότι είναι όλα μαύρα. Μπορεί κάποιοι να τα έχουν βγάλει τα χρήματά τους ή στο εξωτερικό ή να τα έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό νόμιμα. Παραδείγματος χάριν, σήμερα κάποιοι έχουν κάποιες καταθέσεις νόμιμες εδώ στην Ελλάδα. Και έχουμε ακούσει ότι κάποιοι θα τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Αυτά τα χρήματα δεν είναι μαύρα αν κάποιος τα έχει βγάλει νόμιμα.

Κακούσης: Οπότε θέλετε να εξακριβώσετε καταρχήν περί τίνος πρόκειται.

Γεωργακόπουλος: Μην ξεχνάτε ότι ο Υπουργός όταν έδωσε τη συνέντευξή του και είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων με 5%, είπε ότι θα δώσουμε μια προθεσμία κάποιων μηνών και μετά θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί υπάρχει και διακρατική συμφωνία πλέον, για να βρούμε τις καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Κακούσης: Άρα ουσιαστικά αυτή είναι μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή είναι ένα από τα μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου