Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

«Θα πτωχεύσετε τώρα ή αργότερα»...


Από το Veto 300

Αν οι γερμανικές παλινωδίες είναι το άμεσο πρόβλημα της Ελλάδας, το μεσο - μακροπρόθεσμο είναι το τεράστιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα διεθνή ΜΜΕ ήδη αρχίζουν να μιλάνε για το δεύτερο θέμα – υπονοώντας ότι, και να ξεπεραστεί τώρα ο κίνδυνος χρεοκοπίας, θα επανέλθει ακόμη μεγαλύτερος τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τι γράφει η Wall Street Journal: «Ακόμα... και αν η συμφωνία επιτευχθεί και δοθεί το πακέτο των 45 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το μόνο που θα έχουν κάνει οι πιστωτές θα είναι να κολλήσουν ένα band-aid σε μία αιμορραγία. Τα δάνεια θα καταφέρουν ίσα-ίσα να εξαγοράσουν λίγο χρόνο πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της – η ευγενική λέξη για μερική χρεοκοπία».

«Παρά την επιμονή της Ελλάδας ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, η προφανής δυσαρέσκεια στη Γερμανία για τη διάσωσή της δεν δείχνει να μειώνεται» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC. «Η Μέρκελ έχει συμφωνήσει μόνο επειδή το εναλλακτικό σενάριο έμοιαζε ακόμα πιο επικίνδυνο. Η σταθερότητα του ευρώ και των γερμανικών τραπεζών που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούσαν μεγάλη ανησυχία» προσθέτει.

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδιάρθρωνε το χρέος της έμοιαζε εξαιρετικά απίθανη. Τώρα η αναδιάρθρωση – που είναι ο ευγενικός τρόπος να μιλήσει κανείς για χρεοκοπία – δεν είναι απλώς μία σκέψη, αλλά μία πιθανότητα», γράφουν οι New York Times.

«Η Ελλάδα είναι η κρίση subprime της Ευρώπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του αρθρογράφου Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική εβδομάδα στην εντεκάχρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε αν η ελληνική δημοσιονομική κρίση θα περιοριστεί ή θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης» σχολιάζει.

«Κρίση; Ποια κρίση», αναγράφεται στη λεζάντα φωτογραφίας που δημοσιεύεται στη γερμανική Bild. Η φωτογραφία παρουσιάζει πλήθος να διασκεδάζει σε μπαρ. «Το γλέντι συνεχίστηκε, όπως πάντα, στο Μοναστηράκι, τη γειτονιά των πάρτι στην Αθήνα, χωρίς καμία υπόνοια ότι υπάρχει κρίση».

Βραχυπρόθεσμη λύση χαρακτηρίζει τα δάνεια Ε.Ε. - ΔΝΤ και η Die Welt: «Μοναδική λύση παραμένει η φυγή στην υποτίμηση, κάτι που απαιτεί την έξοδο από την Ευρωζώνη. Έτσι η χώρα θα ξαναγινόταν ανταγωνιστική, πράγμα που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για να ξεπληρώσει το χρέος της».

«Οποιοσδήποτε στο Βερολίνο πιστεύει ότι μπορεί να καθυστερήσει το θέμα μέχρι μετά τις τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου παίζει με τη φωτιά. Κάθε ερωτηματικό αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ανεβάζει τα επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης. Αυτό μπορεί να καταστήσει την επιχείρηση διάσωσης αδύνατη» τονίζει η Suddeutsche Zeitung.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι οι τακτικές καθυστέρησης που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί πολιτικοί «μπορεί να βοηθούν την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ωστόσο προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, πλήττοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου