Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Δρυός πεσούσης...



Προς διευκρίνιση όσων αναφέρονται στην ανάρτηση με τίτλο Η Ελλάδα μέρος του Μεγάλου Παιχνιδιού, αξίζει τον κόπο μια ακόμη αναφορά στην ίδια την έκθεση του Stratfor, εν αναμονή δημοσιεύματος από τον Σκακιστή, πολύ ειδικότερο άλλωστε στην ανάλυση του παιχνιδιού στη «Μεγάλη Σκακιέρα».

Οι Αμερικανοί του συγκεκριμένου think tank λοιπόν εκτιμούν ότι η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πιθανότατα δεν θα καταρρεύσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο, αλλά δεν τη βγάζει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίθετα προς την τακτική των κερδοσκόπων, οι οποίοι, όπως ο Σόρος, πιέζουν ασφυκτικά ώστε η Ευρώπη να ενεργοποιήσει το ευρωπακέτο, το Stratfor επιμένει ότι το πακέτο αυτό είναι απλώς μια προσωρινή λύση, η οποία όμως μπορεί να την οδηγήσει μόνο έως το τέλος του 2010.

Ωστόσο, κατά τη συγκεκριμένη ανάλυση, αυτό δεν θα αποτρέψει την όξυνση των όλο και πιο δυναμικών κινητοποιήσεων και εν γένει των κοινωνικών συγκρούσεων από τώρα έως το φθινόπωρο. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή θα έχει άμεση αντανάκλαση και επέκταση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Μα, αυτό δεν είναι που φοβούνται και όσα οικονομικά, πολιτικά και άλλα μισθοφορικά παράσιτα αποτελούν την ελίτ της Ελλάδας, αυτοί δηλαδή που σερβίρουν τα σενάρια κυβερνήσεων «εθνικής σωτηρίας» ώστε να λάβουν έστω και τα ψίχουλα από την καταλήστευση της χώρας μετά την έλευση του ΔΝΤ; Ηθελημένα ή αθέλητα, άλλωστε, σ’ αυτούς ακριβώς απευθύνεται και η προειδοποίηση του αμερικανικού think tank ότι προσεχώς η χώρα θα βιώσει αυξανόμενης έντασης και ίσως βίαιες απεργίες και κινητοποιήσεις.

Όποιος πρόσεξε ότι χθες ο Σαμαράς, βγαίνοντας από το Μαξίμου, ήταν σαν... xesmenos (με το συμπάθιο για την έκφραση) και με την ουρά στα σκέλια ύστερα από την ενημέρωση που του έκανε ο Παπανδρέου, την ώρα που πλήθαιναν οι προβλέψεις (π.χ. οίκος Fitch) ότι εντός μιας ή δύο εβδομάδων η Ελλάδα προσφεύγει στην ευρωβοήθεια (και άρα στο ΔΝΤ), μάλλον κατάλαβε ότι το αστείο τελειώνει.

Εξ άλλου, όπως σημειώνει ο αναλυτής Δημήτρης Καζάκης, «η πόρτα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κλείνει για την Ελλάδα. Όπως ο μακροπρόθεσμος, έτσι κι ο βραχυπρόθεσμος έγινε από την άποψη του κόστους και της διαθεσιμότητας δανεισμού απροσπέλαστος για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πρέπει να βρει άλλα 11 και πλέον δισ. ευρώ για να κλείσει τρύπες μέχρι τον Μάιο. Οι διεθνείς αγορές σπρώχνουν πλέον ανοιχτά στη χρησιμοποίηση του “μηχανισμού στήριξης” από την Ελλάδα. Κάτι που, εκτός όλων των άλλων, θα σημάνει και το άνοιγμα της πόρτας του ΔΝΤ».

Εν όψει αυτής της εξέλιξης, λοιπόν, που είναι αναπόδραστη στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και του εδραιωμένου ραγιαδισμού της, η πολιτική και οικονομική ελίτ - αλήτ (όπως τη λέει προσφυώς ο Καραμπελιάς) της Ψωροκώσταινας ετοιμάζεται να αφιερωθεί πλήρως στο πάρτι της διάλυσης και της λεηλασίας της χώρας.

Αν μάλιστα της παραδίδονταν και τα κλειδιά της διακυβέρνησης, τότε το έργο θα είχε ολοκληρωθεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου