Σάββατο 10 Απριλίου 2010

«Η κρίση φαίνεται ότι μόλις έχει αρχίσει»



Από Τα Νέα, 10.04.2010

Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος

Μαύρα σενάρια για την ελληνική οικονομία κάνει ο διεθνής Τύπος, αλλά και αναλυτές και οικονομολόγοι που μετά την έκρηξη στο κόστος δανεισμού φοβούνται τα χειρότερα.

Επίσης ασκούν εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και ιδιαίτερα στη Γερμανία – ότι με τις αόριστες υποσχέσεις για βοήθεια ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχουν βοηθήσει ουσιαστικά την Αθήνα.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Ιnternational Ηerald Τribune κάνει λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας, ενώ η Wall Street Journal αναφέρεται στην έκρηξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, κάτι που δείχνει – όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα – ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. να αποκλιμακώσει τα επιτόκια απέτυχαν.

Σε άρθρο του στους Νew Υork Τimes ο νομπελίστας καθηγητής Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι καθώς οι προοπτικές για σχέδιο σωτηρίας μειώνονται «κυρίως χάρη στο πείσμα των Γερμανών» δεν βλέπει πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από τη χρεοκοπία.

Ο Εconomist από την πλευρά του γράφει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ ότι «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας για την Ελλάδα», η λέξη χρεοκοπία αρχίζει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους αναλυτές. Αντί η κρίση να τελειώνει, φαίνεται ότι μόλις έχει αρχίσει, γράφει ο Εconomist.

Χωρίς επιστροφή

Η κρίση των χρεών της Ελλάδας πλησιάζει σε σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Καθώς οι προοπτικές για σχέδιο σωτηρίας φαίνεται πως λιγοστεύουν, νευρικοί επενδυτές έχουν οδηγήσει τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα ύψη, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας, αναφέρει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι αυτό βυθίζει την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά στο χρέος, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη.

Ενώ τα επιτόκια ανεβαίνουν ξανά, το ερώτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι πια εάν η Αθήνα έχει την πολιτική βούληση να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, αλλά εάν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα πριν να έχει την ευκαιρία να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί.

Έτσι αρχίζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ιnternational Ηerald Τribune, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά την έκρηξη του κόστους δανεισμού του Δημοσίου στο 7,5% χθες από 6,5% πριν από τέσσερις ημέρες. «Ο χρόνος τελειώνει», σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται – χωρίς να κατονομάζει – η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η αγορά δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης».

Από τον Φεβρουάριο μας «στέλνουν» στο ΔΝΤ

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνουν την Ελλάδα εδώ και δύο μήνες δημοσιεύματα των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου στο βασικό της σχόλιο, σε στήλες για τα δρώμενα στις οικονομίες αλλά και σε άρθρα συνεργατών και αναλυτών, ζητά ευθέως από τη χώρα μας να προσφύγει στο ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Καθηγητές και επενδυτές που φιλοξενούνται κατά καιρούς στην ίδια εφημερίδα επίσης έχουν ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε υποτίμηση.

Οι Financial Times είχαν ζητήσει ευθέως από την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο κύριο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου. Μια τέτοια προσφυγή, έγραφαν, θα ηρεμούσε τις αγορές που είχαν αρχίσει να πιέζουν ξανά προς τα πάνω το κόστος δανεισμού.

Τότε η Ε.Ε. είχε δώσει το πράσινο φως για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που η βρετανική εφημερίδα είχε χαρακτηρίσει καλό νέο. Οι Financial Times όμως είχαν εκφράσει την επιφύλαξη για το πώς θα εφαρμόσει η Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό ενώ έγραφαν ότι τα εχέγγυα της Κομισιόν δεν είναι αρκετά για να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Έφτασε η ώρα να σταλεί το ΔΝΤ στην Αθήνα». Με τον τίτλο αυτό στο κύριο άρθρο τους στις 22 Μαρτίου, οι Financial Times επανήλθαν στο θέμα πιθανής προσφυγής της χώρας μας στο Ταμείο, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι οι αγορές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Η σύνοδος κορυφής

Επίσης η δημοφιλής στήλη «Lex» προεξοφλούσε ουσιαστικά την απόφαση κορυφής της Ε.Ε. και κυρίως τη σκληρή στάση της Γερμανίας αναφέροντας ότι το ΔΝΤ θα κληθεί κάποια στιγμή να βοηθήσει την Ελλάδα. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε το σχέδιο της Ε.Ε. που περιελάμβανε τις υποσχέσεις για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ.

Στα τέλη Μαρτίου ο Β. Μίνχαου σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την Ελλάδα» γράφει ότι η χώρα μας πρέπει ή να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος ή να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από το ΔΝΤ και τίποτε από αυτά δεν μπορεί να γίνει. «Η ελληνική κυβέρνηση, αν είναι έξυπνη, θα πάρει τα λεφτά της Ε.Ε. και μετά θα χρεοκοπήσει» γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος καταλήγοντας ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μάλλον δεν θα έχει καλή εξέλιξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου