Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Αναζητείται φερετζές


Το σκίτσο του Τολιάδη έχει δημοσιευτεί στο Διαδίχτυ

Μάλλον... βαρέθηκαν να μας περιμένουν και αποφάσισαν να τελειώνουν μαζί μας, αφού τα μπρος - πίσω της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν ανία και καθυστερούν τις «δουλειές». Ας δούμε μια κάποια κωδικοποίηση του τι έγινε την Παρασκευή, χωρίς περιττά λόγια. Άλλωστε τις εξελίξεις τις έχουμε περιγράψει λεπτομερώς πολύ πριν αρχίσουν να εκδιπλώνονται...


1. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός στήριξης» (το... φάντασμα που τόσες φορές περιγράψαμε). Δηλαδή η δανειοδότηση εκ μέρους των Ευρωπαίων με όρους που μένει να διευκρινιστούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πρόκειται για... βοήθεια, αλλά για την απόσπαση της ελληνικής ομολογίας ότι δεν μπορεί πια να δανειστεί από τις αγορές. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο όρος για να προσφύγουμε στο ευρωπακέτο;

2. Οι Ευρωπαίοι με τον τρόπο αυτόν:

* Πρώτον, καλύπτουν προσωρινά τους προβληματισμούς όσων μελών τους ανησυχούν σφόδρα ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι οι επόμενοι στόχοι στον ανελέητο πόλεμο όχι μόνο για τα κέρδη από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές αδυναμίες, αλλά και για τον καθορισμό του μοντέλου ύπαρξης μιας νέας Ευρώπης.

* Δεύτερον, έχουν μια ακόμη ευκαιρία, πέρα από τα πρόσκαιρα κέρδη από τον δανεισμό μας, να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους για διεκδίκηση σοβαρού μεριδίου στη διανομή της λείας μετά την επίσημη υπαγωγή στο ΔΝΤ και το ξέσκισμα της σάρκας μιας χώρας ξοφλημένης για όλους αυτούς: ευρωκράτες, κερδοσκόπους, Αμερικάνους.

3. Ήδη οι «αγορές» έστειλαν το δικό τους μήνυμα με δύο τρόπους: Με την εκτίναξη των spread στην περιοχή των 400 μονάδων. Και με την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας κατά δύο ολόκληρα επίπεδα από τον οίκο Fitch. Άλλωστε μαλάκες είναι; Ο Τρισέ δεν είναι αυτός που όρισε το επίπεδο στο οποίο θα δέχεται ελληνικά ομόλογα; Ε, λοιπόν, ακριβώς εκεί τα πήγαν οι αξιολογητές μας αυξάνοντας τη μίζα για τους τυχόν δανειοδότες μας.

4. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μεν το μήνυμα, αλλά παραμένει το πρόβλημά της ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει αυτή να χρεωθεί την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ως εκ τούτου ξαναβγαίνει για δανεισμό την Τρίτη αναζητώντας όχι μόνο 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόσχημα για να περάσει στο παρασύνθημα.

Είτε θα πάρει τα φράγκα σε ένα ανεκτό επιτόκιο, οπότε θα παραταθεί η επιθανάτια αγωνία της χώρας και θα κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος έως ότου διατυπωθούν οι ευρωπαϊκές ισορροπίες με κάποιον επίσημο τρόπο, είτε θα τα βρει μπαστούνια (με οδηγό τη χθεσινή υποβάθμιση από τον οίκο Fitch), οπότε εκ των πραγμάτων θα πιει το κώνειο της επίσημης προσφυγής μια ώρα αρχύτερα στα λεφτά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Ούτως ή άλλως στον δανεισμό του Μαΐου δεν μπορεί να φτάσει στην κατάσταση που βρίσκεται.

5. Εν τω μεταξύ επιταχύνει τη διαδικασία ξηλώματος του ασφαλιστικού και τη δημοσιοποίηση του προγραμματισμού εκποίησης των πρώτων δημόσιων επιχειρήσεων, ως προανάκρουσμα του γενικού ξεπουλήματος, το οποίο θα ακολουθήσει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Κάπως έτσι τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα επισημοποιήσει το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων και την Τρίτη θα βγει για δανεισμό. Υποτίθεται για να δει αν έπεισε τις «αγορές» για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να κάνει την Ελλάδα «ελκυστική» τόσο για δανεισμό όσο και για επενδύσεις. Επιπλέον οφείλει να κάνει μια συνετή διαχείριση ώστε ο κόσμος, πανικόβλητος και αλλόφρων όπως είναι, να μην τρέχει να σηκώνει τις καταθέσεις του και να τις κρύβει στο κοκκινόχωμα από τις γλάστρες και στα κουτιά με τα κορν φλέικς.

Ενώ λοιπόν η κακότεχνη παράσταση – με κατάληξη την προαποφασισμένη προσφυγή μας – δείχνει να τελειώνει, μένουν κάποιες ουσιώδεις εκκρεμότητες, με την πιο σοβαρή να αφορά τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να δείχνει απρόθυμη. Ούτε η κεντρική της τράπεζα συμφωνεί για οποιοδήποτε δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα ούτε η Μέρκελ έχει αλλάξει άποψη για το ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να βρει άκρη στα προβλήματά της.

Μια δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό... φερετζέ που θα της επιτρέψει να πείσει την κοινωνία ότι η προσφυγή στο ευρωπακέτο και το ΔΝΤ (η οποία μοιραία θα εκφυλιστεί σε πλήρη υπαγωγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι περίπου... ωφέλιμη.

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια των καναλιών και των παραθυράτων ή εν... στουντίω αστέρων του, οι οποίοι κατά χυδαίο πλέον τρόπο προπαγανδίζουν την απόλυτη αναγκαιότητα κυρίως της παρέμβασης του ΔΝΤ (κι αυτό από μόνο του κάτι λέει...), ο κίνδυνος μιας κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής καθόλου δεν μπορεί να αποκλειστεί εφ’ όσον επισυμβεί το μοιραίο. Κι αυτό στην κυβέρνηση, αλλά και στο Ταμείο, το γνωρίζουν άριστα και το εκτιμούν ως μείζονα κίνδυνο...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Θα πρέπει κάποιος να είναι εντελώς γλίτσα για να λέει στον μουδιασμένο κόσμο ότι το ΔΝΤ είναι περίπου η μοναδική λύση για να ανασάνει η χώρα και ότι αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε με τίποτε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Αν υπήρχε σοβαρή κυβέρνηση στη χώρα, θα έπρεπε να μηνύσει το Mega για υπονόμευση μόνο και μόνο επειδή έχει αναθέσει εργολαβικά στον Μανώλη Καψή την υπεράσπισή της...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου