Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Οι μπουλντόζες των υποσχέσεων


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Μπορεί να μην είχαν το χρόνο να «διαβάσουν» τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν τα τελευταία 24ωρα αδιάβαστοι και κυρίως αμετανόητοι. Αντί να φροντίσουν να μιλήσουν στο κοινό τους με ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό, επέλεξαν πάλι την αμετροέπεια.


Τι άλλο να πει κανείς για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που με δυο λόγια ζήτησε την... παράταση του μνημονίου για έναν ακόμη χρόνο, ώστε να προλάβουν να «χωρέσουν» τα μέτρα των 12 δισ.; Ο Μπένι βέβαια γνωρίζει ότι, για να αποδώσουν τα μέτρα σε είσπραξη, δεν φτάνει η διετία που έχουμε υποσχεθεί. Και για να μην σκάσει ο γάιδαρος (του Έλληνα φορολογούμενου) πρότεινε:


«Το άπλωμα σε τρία χρόνια (έως και το 2015) κάνει την προσαρμογή πιο ήπια, πιο φιλική για τον πολίτη, λιγότερο απειλητική, πιο φιλική για την ανάπτυξη και περιμένουμε να αντιδράσει ο κ. Σαμαράς και τα άλλα κόμματα σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση που είναι εφικτή, που θα την πετύχουμε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Έχουμε βρει τις πηγές χρηματοδότησης της τρίτης χρονιάς, γιατί χρειαζόμαστε λεφτά απ’ έξω για να χρηματοδοτούμε την προσπάθεια ώσπου να φτάσουμε ξανά στη δημοσιονομική μας αυτοδυναμία, στην αυτοδύναμη Ελλάδα».

Τι λες τώρα! Δηλαδή θα επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο (σαν δάνειο που δεν μπορούμε να πληρώσουμε) ώστε τα 12 δισ. ευρώ μέτρων που πρέπει να θεσπιστούν τον Ιούνιο για τη διετία 2013- 2014 να διανεμηθούν σε τρία έτη. Έτσι θα έχουμε να παρουσιάσουμε μια πολιτική επιτυχία με το ίδιο αποτέλεσμα. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε το ίδιο προ ημερών, όταν είχε το ίδιο την αρμοδιότητα της διαπραγμάτευσης...

Ο Μπένι, βέβαια, δεν σταμάτησε εδώ. Προχώρησε και πιο κάτω και στην υποσχεσιολογία του σάρωσε τα πάντα:

«Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι», αλλά αντιθέτως «θα αρχίσει η σταδιακή αφαίρεση των έκτακτων φόρων, εισφορών και τελών που μπήκανε για να αντιμετωπίσουμε οξύτατες ανάγκες της κρίσης».

Ειδική αναφορά έκανε και σε αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και στο ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, ώστε να μην «κόβεται σε κανέναν το ρεύμα γιατί δεν έχει να πληρώσει». Και, όπως πάντα, δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Ο Αντωνάκης, βέβαια δεν πήγε πίσω. Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και οι περικοπές που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια θα προέλθουν κυρίως από περικοπή σπατάλης. Στα δημοσιονομικά προανήγγειλε αποκατάσταση στις πολύ χαμηλές συντάξεις και στα πολυτεκνικά επιδόματα και μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%.

Για το τέλος άφησε τα καλύτερα: φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων και οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, που θα αποφέρει σε τέσσερα χρόνια 9 δισ. ευρώ. Και τέλος αντικατάσταση του τέλους επί των ακινήτων με έναν ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία, όπως το ΕΤΑΚ, και πάγωμα στις αντικειμενικές αξίες.

Μάλλον τα παλικάρια μας δεν είχαν πάρει το μήνυμα των γαλλικών εκλογών όπου οι κλισεδιάρηδες συμβατικοί πολιτικοί τιμωρήθηκαν με τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς. Κι επειδή κι εδώ κάτι τέτοιο πάει να γίνει, ας προσέξουν περισσότερο πριν να είναι αργά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου