Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Παράταση με... δόντια ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αναλυτές της τρόικας έχουν ειδοποιήσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι η ύφεση θα φέρει υψηλότερα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια από όσα έχουν υπολογιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, το μέχρι τώρα πόρισμα δείχνει αδυναμία επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και το μεταθέτει, στην καλύτερη περίπτωση, από το 2014 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι τα πλάνα της δεύτερης δανειακής σύμβασης τίθενται και πάλι επί τάπητος. Το ίδιο και οι όροι του δεύτερου δανείου.


Όπως μας ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε., «δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και η ύφεση».

Τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας συζητούν ότι η επίτευξη του στόχου του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ενδέχεται να παραταθεί κατά ένα ή δύο χρόνια λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Βεβαίως, όπως μας εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, «αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι χαλαρώνουν τα μέτρα στα οποία έχει ήδη δεσμευθεί η ελληνική πλευρά, ούτε παρατείνεται η εφαρμογή τους κατά ένα ή δύο χρόνια».

Μάλιστα, υπάρχει σχετική δυσαρέσκεια για τις προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, που αφήνει να εννοηθεί ότι θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων της δεύτερης δανειακής σύμβασης (11,5 δισ. ευρώ).

Έχοντας ενημέρωση εκ των έσω, ο Ε. Βενιζέλος φαίνεται πως έχει αντιληφθεί την άτυπη παράταση και έσπευσε να την εντάξει στην προεκλογική του εκστρατεία. Με τη διαφορά όμως ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη χαλάρωση των μέτρων, όπως υπονοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως μάλιστα.

Όπως μας ανέφερε έτερος παράγοντας της ευρωζώνης, η κάθοδος της τρόικας μετά το Eurogroup της 12ης Μαΐου θα σηματοδοτήσει και σκληρότερες διαπραγματεύσεις στον τομέα της περικοπής των δαπανών αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Θα μπουν δηλαδή στο στόχαστρο και θα απαιτηθούν (για να δοθεί η παράταση στη μείωση του ελλείμματος, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα πέραν των παραπάνω) μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πολύ περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο και στενότερο τομέα από όσες έχουν ήδη προβλεφθεί στο δεύτερο μνημόνιο. Θα απαιτηθεί επίσης και το κλείσιμο περισσότερων ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποιήσεις άλλων που μπορούν να πωληθούν.

Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική παράταση που εξετάζεται έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι τα στοιχεία του ελλείμματος, του χρέους και το κυριότερο της ύφεσης θα είναι υψηλότερα απ' ό,τι έχει προβλεφθεί. Επομένως, για να μη χρειάζεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ανά έξι μήνες, ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες όπως γινόταν μέχρι τώρα (συνταγή που απέτυχε παταγωδώς), οι δανειστές μας μελετούν την παράταση.

Αυτό όμως αφορά την αποφυγή λήψης επιπρόσθετων μέτρων και όχι τη χαλάρωση αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2014. Και για να δοθεί η παράταση, η δραστικότερη περικοπή των δαπανών είναι «must», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτό, βεβαίως, δεν έχει να κάνει με την καλή διάθεση των δανειστών μας, αλλά με το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να είναι πολύ ασταθής και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν με όποιον τρόπο οι εστίες αναζωπύρωσης.


Το δεύτερο δάνειο

Αυτό που επίσης συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών – και είναι ιδιαίτερα σοβαρό – είναι το κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει το δεύτερο δάνειο ως έχει. Μπορεί η πολιτική απόφαση να έχει υπογραφεί, όμως η ουσία και οι όροι παραμένουν στα συρτάρια.

Υπάρχουν διάφοροι κύκλοι που θεωρούν ότι, εάν οι εκλογές στη χώρα δείξουν πολιτική αποσταθεροποίηση των λεγόμενων μνημονιακών κομμάτων, τότε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσουν τη στάση τους ως προς το δεύτερο δάνειο.

Προς το παρόν δεν γίνεται ανοιχτά λόγος για επαναπροσδιορισμό των όρων του. Όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day, σε τρία δείπνα που έγιναν σε διαφορετικές πρεσβείες στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή και το Σάββατο, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν έντονη. Όπως και ο προβληματισμός ότι η κατάσταση στην Ισπανία και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ολλανδία έχουν αποσυντονίσει την ευρωζώνη, που δεν μιλάει πλέον με μια φωνή.

«Δεν υπάρχει πλέον η διάθεση για στήριξη για το καλό της ευρωζώνης. Πλέον ο καθένας κοιτάει το σπίτι του και αυτό ίσως έχει αρνητικές συνέπειες στη στάση προς τη χώρα σας» μας ανέφερε διπλωμάτης που έλαβε μέρος στα δείπνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου