Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μάχες για τον έλεγχο του ΔΝΤ


Η Task Force που θα αναλάβει την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης... δεν έχει Ευρωπαίους

Από τη SofokleousIn

Νέο κύκλο αλλαγών και ανακατατάξεων στους κόλπους του ΔΝΤ ανοίγει η αύξηση κεφαλαίων του Ταμείου, καθώς οι χώρες που αυξάνουν τη συμμετοχή τους διεκδικούν – και επιβάλλουν – σε πολλές περιπτώσεις νέα στελέχη ή την προαγωγή υφισταμένων. Με αυτό τον τρόπο μεταβάλλονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης σε καίρια ζητήματα, ακόμα και στη διαχείριση της κρίσης χρέους.


Η ανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ ενισχύει τη θέση των BRICS τόσο στην οργανωτική δομή όσο και στην άσκηση πολιτικής και βάζει περισσότερους περιορισμούς στην Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβάλλεται αισθητά από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τον ρόλο της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών στο πλαίσιο πολιτικής παροχής αντισταθμιστικού οφέλους με στόχο την εξασφάλιση στήριξης για μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράν και στην Κορέα.

Οι κινήσεις των Αμερικανών υπό την επιρροή ισραηλινών κύκλων οδηγούν σε ανακατατάξεις χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τη συνέχιση της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών και υπό το βάρος της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική.

Αρκετό καιρό νωρίτερα ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε ανοίξει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ταμείου, την οποία συνεχίζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Κορυφαίο γεγονός σε αυτό τον κύκλο είναι η αναδόμηση του ευρωπαϊκού τομέα, που ξεκίνησε μετά την παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του Πορτογάλου Αντόνιο Μπόρχες, επικεφαλής του τμήματος τέθηκε πριν από ένα μήνα περίπου ο Ρέτζα Μογκάντεμ (Reza Moghadam).

Η στρατηγική της Λαγκάρντ για πιο ενεργή ανάμειξη στην ευρωπαϊκή κρίση παραμένει κεντρικός άξονας της ασκούμενης πολιτικής, αλλά η ανάληψη κεντρικών θέσεων από «καθαρά» στελέχη, τα οποία έχουν την απαιτούμενη πολιτική στήριξη και μάλιστα από χώρες εκτός ευρωζώνης, σημαίνει και την άσκηση πιο επιθετικών πολιτικών με κέντρο βάρους την επίλυση της κρίσης χωρίς προαπαιτούμενο τη διατήρηση του status quo.

Υπό αυτό το πρίσμα το σενάριο για παρέμβαση του ΔΝΤ στην Κύπρο θεωρείται πλέον πιο πιθανό και ίσως να αποτελέσει την πρώτη άσκηση για τη χρησιμοποίηση της γραμμής έκτακτης ρευστότητας, χρηματοδοτώντας μέχρι το καλοκαίρι την Κύπρο με 500 εκατ. ευρώ.

Την ύπαρξη αυτού του σχεδίου έχει αποκαλύψει το Sofokleousin.gr στις 12 Απριλίου στο κείμενο με τίτλο «Το ΔΝΤ σε ρόλο ΝΑΤΟ στην Κύπρο(;)». Παράλληλα από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011 έχει επισημάνει τη μάχη στα κορυφαία κλιμάκια του ΔΝΤ και τις διαφορές αντιλήψεων, σε κείμενο με τίτλο «Αλλάζουν όλα στο ΔΝΤ»


Αλλαγή φρουράς

Ο Mahmood Pradhan, ο Aasim Husain και ο Rodrigo Valdes είναι νέοι υποδιευθυντές του ευρωπαϊκού τομέα και προέρχονται από άλλους τομείς του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής Μογκάντεμ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Νοεμβρίου, μετά την παραίτηση του Αντόνιο Μπόρχες.

Οι αναλυτές έχουν εκφραστεί θετικά για τη νέα ομάδα κρούσης του ΔΝΤ στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι οι τρεις υποδιευθυντές που επελέγησαν έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με την Ευρώπη και είναι γνώστες του συστήματος. Παράλληλα δεν κουβαλούν δεσμεύσεις καθώς δεν είναι υπήκοοι κάποιας από τις εμπλεκόμενες χώρες.


Τα βιογραφικά

Ο Pradhan είναι Βρετανός πολίτης και έχει γεννηθεί στην ουγκάντα. Σε αυτή τη φαση είναι επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Εργάστηκε στο ΔΝΤ το 1993 και αποχώρησε το 1997 για να επιστρέψει το 2007, ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στην Τράπεζα της Αγγλίας. Στον ιδιωτικό τομέα έχει 10ετή προϋπηρεσία και έχει περάσει από το Hedge Fund Tudor Investment Corp.

Ο Husain, Πακιστανός πολίτης, εργάζεται στο ΔΝΤ σχεδόν καθ’ όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, έχει επιβλέψει την αποστολή στην Ιορδανία και ήταν υπεύθυνος για τη θέσπιση νέων κανόνων στον έλεγχο ροών κεφαλαίων παγκοσμίως.

Ο Valdes, Χιλιανός υπήκοος, εργαζόταν στον τομέα του Δυτικού Ημισφαιρίου και επιβλέπει μεταξύ άλλων και τις ΗΠΑ. Κατά τη θητεία του στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί στη Barclays στο τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν ήταν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου