Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ψηφοδέλτια επικρατείας με... οσμή πετρελαίου!


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Αν κάτι σηματοδοτείται από τις επιλογές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των υποψήφιων να... συγκυβερνήσουν Σαμαρά και Βενιζέλου, αυτό «κρύβεται» στην τέταρτη θέση. Εκεί, από την πλευρά της Ν.Δ. βλέπουμε το όνομα Ηλίας Κονοφάγος και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το όνομα Θεόδωρος Καρυώτης. Κοινός παρονομαστής των δύο καθηγητών, το πετρέλαιο...


Ο Ηλίας Κονοφάγος είναι χημικός μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λωζάννης, διδάκτωρ της Ecole Centrale Paris και της Σχολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Διετέλεσε στέλεχος των εταιρειών Total, Mobil North Sea, ΔΕΠ Α.Ε., ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., ΕΛΠΕ Α.Ε., πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».


Μάλλον μπήκατε στο νόημα, το οποίο γίνεται ακόμη σαφέστερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο τοποθετημένος στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ, ο οποίος υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την οποία (1982) διαμορφώθηκε το ισχύον σήμερα Δίκαιο που ανάμεσα στα άλλα διέπει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

Όπως έχει σημειώσει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ:

«Τριάντα χρόνια ασχολούμαι με το θέμα (της ΑΟΖ) και μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει κάποια συζήτηση. Έχω γράψει πολλά κείμενα, βιβλία και οι πάντες, και ειδικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αγνοούσαν, αλλά ξαφνικά τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω του διαδικτύου, άρχισε να δημιουργείται μια συζήτηση.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έφερα στην επιφάνεια τη σημασία του Καστελόριζου, διότι στο Καστελόριζο η Ελλάδα έχει σύνορα με την Κύπρο και φαίνεται ότι η ΑΟΖ είναι κρίσιμη, διότι η πλειοψηφία των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο τρίγωνο Καστελόριζου - Κρήτης - Κύπρου. Γι’ αυτό έχουν αρχίσει και πάλι οι Τούρκοι να προκαλούν προβλήματα γύρω από το Καστελόριζο».

Εμείς, απλώς – και προς το παρόν:

Θα θυμίσουμε το πρωτοσέλιδο του «Π» στις 4 Φεβρουαρίου 2010 με τον τίτλο «Πετρέλαιο στο Καστελόριζο», το οποίο πυροδότησε τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των ελληνικών πετρελαίων.

Θα σημειώσουμε ότι, με την εμφάνιση της Εποπτείας και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, «ξαφνικά» άρχισε η διαδικασία ερευνών σε ελληνικά οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και η προβολή άκρως ελπιδοφόρων εκτιμήσεων.

Θα υπογραμμίσουμε ότι από τη διαδικασία ερευνών έχει εξαιρεθεί το Αιγαίο και ειδικότερα η περιοχή του Καστελόριζου, καθώς εκεί εκδηλώνονται τουρκικές αμφισβητήσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας.

Θα υποσχεθούμε για την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές μια μεγάλη και «χορταστική» αποκάλυψη, η οποία θα φωτίσει το ελληνοτουρκικό παιχνίδι με το πετρέλαιο και θα εξηγήσει το ξαφνικό ενδιαφέρον των προέδρων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τους ειδικούς επί των πετρελαίων και των θαλασσίων συνόρων.

Επειδή, ως γνωστόν, καμιά μείζων πολιτική επιλογή δεν γίνεται τυχαία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου