Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Ισπανίας


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του David Oakley

Την εβδομάδα που πέρασε – Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς – οι ισπανικές αγορές ομολόγων είχαν τη χειρότερη εμφάνιση από την αρχή του έτους, εξαιτίας των φόβων ότι εξασθενεί η ώθηση που έδωσε στην ευρωζώνη η έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Τα επιτόκια στα ισπανικά ομόλογα, που κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε όπου η ΕΚΤ ξεκίνησε την πρώτη από τις δύο ενέσεις ρευστότητας, στα τέλη Δεκεμβρίου, για να σώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης από το πιστωτικό κραχ. Η ΕΚΤ διοχέτευσε πάνω από 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες με τις δύο επιχειρήσεις 3ετούς δανεισμού.


Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στο 5,81%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου. Η άνοδος στα επιτόκια ήταν η μεγαλύτερη μετά την πρώτη εβδομάδα του έτους.


Εκτινάχθηκαν επίσης και τα ιταλικά yields, πυροδοτώντας φόβους ότι εξασθενεί η επίδραση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία τροφοδότησε πανίσχυρο ράλι τιμών στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι εμπορικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τον φθηνό δανεισμό της για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Τα yields στα 10ετή ιταλικά ομόλογα ανήλθαν στο 5,49%, η μεγαλύτερη άνοδος από τα τέλη Νοεμβρίου. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας επίσης πιέστηκαν και τα 10ετή yields ανήλθαν στο 12,07%.

Στον αντίποδα, τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας υποχώρησαν στο 1,74% κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει παράδεισος για τους επενδυτές.

Χθες πραγματοποιήθηκαν και γαλλικές δημοπρασίες, που ολοκληρώθηκαν με σχετική ομαλότητα, αυτό όμως δεν γλίτωσε τις αγορές από τις ανησυχίες για τις λιγότερο επιτυχείς χθεσινές δημοπρασίες της Ισπανίας, όπου η Μαδρίτη πούλησε 2,6 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο της στοχευόμενης κλίμακας.

Ο κ. Alan Wilde, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος στην Barings, δήλωσε: «Ήταν μια κακή εβδομάδα για τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας και πράγματι δημιουργεί τον φόβο ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Τα δάνεια της ΕΚΤ βοήθησαν την ψυχολογία, αλλά η επίδρασή τους ίσως ξεθυμαίνει».

Οι επενδυτές τονίζουν ότι τα credit default swaps (CDS) έχουν ήδη εκτιναχθεί κατακόρυφα, δείχνοντας αυξημένους φόβους για την ευρωζώνη.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα CDS καθρεφτίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κινδύνους στην ευρωζώνη. Οι τιμές τους δεν έχουν επηρεαστεί από τις ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ, που έχουν βοηθήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, δίνοντας στις τράπεζες κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αγορές περιφερειακών ομολόγων.

Οι τιμές στα ισπανικά CDS έχουν εκτιναχθεί από τις 343 μονάδες βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου στις 466 μ.β., που αντιστοιχεί σε κόστος 466.000 δολ. για την προστασία 10 εκατ. δολ. σε ομόλογα ετησίως για πέντε χρόνια. Στα ιταλικά CDS οι τιμές έχουν αυξηθεί από 349 μ.β. τον Μάρτιο στις 410 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου