Από τους Financial Times (via Euro2day)
Των Hugh Carnegy (Παρίσι), Scheherazade Daneshkhu (Τυλ)
Για τον κ. François Hollande η επικράτηση στον πρώτο γύρο των εκλογών θα έπρεπε να είναι καθαρός θρίαμβος. Αλλά η ισχυρότερη της αναμενομένης εμφάνιση της κ. Marine Le Pen, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, που εξασφάλισε το καλύτερο αποτέλεσμα στην Ιστορία για την άκρα δεξιά, είναι δυσοίωνος παράγοντας τόσο για εκείνον όσο και για τον Ν. Sarkozy.
Όσον αφορά τον σημερινό πρόεδρο, μετά την πολυκοσμία του πρώτου γύρου, ο δεύτερος γύρος είναι μια μονομαχία κατά την οποία ο Ν. Sarkozy είναι πεπεισμένος ότι θα μπορέσει να αποκαλύψει αυτό που θεωρεί κενές θέσεις του κ. Hollande σε κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Και η επιτυχία της κ. Le Pen, αν και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ν. Sarkozy, που δεν κατάφερε να πάρει τους ψηφοφόρους της στον πρώτο γύρο, όπως το 2007, δείχνει ότι η δεξιά ψήφος κινείται σε επίπεδα όχι καθησυχαστικά για τον κ. Hollande.
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους του Jean-Luc Mélenchon και τους Πράσινους της, νορβηγικής καταγωγής, Eva Joly, καθώς και τριών άλλων αριστερών υποψηφίων
Η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στους πύρινους λόγους του κ. Mélenchon κατά της λιτότητας φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κ. Hollande, ο οποίος – εν μέρει για να μην προκαλέσει τις αγορές – έχει δεσμευθεί στους αυστηρούς στόχους της Γαλλίας για μείωση των χρεών και του ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου του κ. Mélenchon εκτιμάται ότι θα στηρίξουν μαζικά τον κ. Hollande.
«Νέο άνεμο» υπόσχεται ο François Hollande
O François Hollande, ο σοσιαλιστής αντίπαλος του προέδρου Nicolas Sarkozy, ενώ ψήφιζε στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία υπόσχονται «έναν νέο άνεμο για τη χώρα και μια νέα δέσμευση με την Ευρώπη» εάν επικρατήσει ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει σημασία όχι μόνο για το έθνος αλλά και «για όλη την Ευρώπη – γι’ αυτό και τις παρακολουθούν τόσοι άνθρωποι», είπε από την Tulle.
Στο μικρό εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «με σοβαρότητα, κινητοποίηση αλλά πάνω απ’ όλα με σεβασμό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου». Επανειλημμένα απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, προτρέποντάς τους να καταθέσουν την ψήφο τους, τονίζοντας ότι μια μεγάλη συμμετοχή θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία, κανένα άγχος» για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, στο οποίο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να ηγείται του Ν. Sarkozy.
Η Valerie Trierweiler, φιλενάδα του κ. Hollande, που τον συνόδευε, δήλωσε ότι είναι «πολύ στρεσαρισμένος, αλλά εντάξει».
«Εδώ είναι ο τόπος μου, η πόλη μου, η περιφέρειά μου», δήλωσε ο κ. Hollande, που είναι μέλος της βουλής της περιφέρειας Corrèze τα 19 από τα τελευταία 23 χρόνια κι έχει διατελέσει δήμαρχος της Tulle, της λοφώδους πόλης του 14ου αιώνα, που είναι πατρίδα της ομώνυμης λεπτής ίνας τούλι.
Η περιφέρεια Corrèze υπήρξε το «γήπεδο» του κ. Jacques Chirac, πρώην δεξιού προέδρου. Όταν ο κ. Hollande, ήπιου προφίλ 26χρονος τότε, στάλθηκε να προκαλέσει τον κ. Chirac το 1981, τη χρονιά όπου ανέλαβε σοσιαλιστής πρόεδρος ο François Mitterand, ο κ. Chirac τον ειρωνεύτηκε, δηλώνοντας ότι είναι «λιγότερο γνωστός από το λαμπραντόρ του Mitterrand». Ο κ. Hollande έχασε την έδρα τότε, αλλά τελικά κέρδισε την Corrèze το 1988.
Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, μια Γαλλίδα βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο δήλωσε: «Ο Sarkozy δεν έχει κρατήσει ούτε μία υπόσχεσή του προς τους νέους – θέλουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς και δεν έχει κάνει τίποτα». Ο κ. Hollande έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών αν εκλεγεί.
Ο κ. Christian Corrèze, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί τον Hollande, που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα υπουργός, αναποφάσιστο, δήλωσε ότι έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες να γίνει πρόεδρος.
Βέβαια, ο κ. Hollande δεν απολαμβάνει καθολική στήριξη. Μια γηραιότερη πολίτις αρνήθηκε να πει ποιον ψήφισε, αλλά δήλωσε «οπωσδήποτε όχι τον κ. Hollande, σε καμία περίπτωση».
Ο συνταξιούχος κ. Alain δήλωσε ότι ψήφισε τον χαρισματικό ηγέτη του Αριστερού Μετώπου Jean-Luc Mélenchon, του οποίου το μήνυμα εναντίον του συστήματος έχει βρει σημαντική ανταπόκριση σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. «Θα ψηφίζω τον Hollande στον δεύτερο γύρο, αλλά ψηφίζω τον Mélenchon τώρα, γιατί θέλω να μπορεί να επηρεάσει τον Hollande» είπε.
Ο Ν. Sarkozy έχει προειδοποιήσει ότι αν ο Hollande γίνει πρόεδρος θα είναι όμηρος της άκρας αριστεράς και των οικολόγων. Ο κ. Hollande δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε συμμετοχή μελών της άκρας αριστεράς, αν κερδίσει τις εκλογές, εφόσον υιοθετήσουν το πολιτικό του πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου