Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το τίμημα ενός ηλίθιου οικονομικού πειράματος


Από την Independent (via Euro2day)

Οι υπέρμαχοι του ευρώ οφείλουν μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα, που πληρώνει το τίμημα «του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος της σύγχρονης ιστορίας», λέει ο αρθρογράφος της Independent, Amol Rajan.


«Η φίλη μου κι εγώ κάναμε ένα ρομαντικό διάλειμμα στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και ανακαλύψαμε ότι ο Δημήτρης Χριστούλας είχε, λίγες ώρες νωρίτερα, αυτοκτονήσει μπροστά από τη Βουλή. Ο 77χρονος φαρμακοποιός δεν μπορούσε να αντέξει τη λιτότητα που του επιβλήθηκε από την τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας.


Στο σημείωμα που άφησε ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να κοιτάξει πλέον τα παιδιά του στα μάτια. Η απάντηση των συμπολιτών του ήταν μαζικές διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος τα επόμενα τέσσερα βράδια.

Μια τρομερή δυστυχία έχει πέσει πάνω στους Έλληνες ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ηγέτες των πιο πλούσιων, πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, επέβαλαν έναν γραφειοκράτη, ονόματι Λουκά Παπαδήμο, στη “σπασμένη” χώρα και απαίτησαν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, των οποίων σύμβολο του ανθρώπινου τιμήματος έχει γίνει ο Χρυστούλιας. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοπεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η Ελλάδα εισέρχεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Peter Oborne, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, το βρετανικό ΑΕΠ έπεσε κατά περίπου 10% συνολικά.

Από το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 13%. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 10% φέτος. Κάπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν πάψει να υφίστανται. Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς συγκεντρώνουν δημοσκοπικά ένα τρομακτικό 50% ή και παραπάνω.

Η δυστυχία είναι ορατή παντού.

● Δεν μπορείς να γευματίσεις έξω χωρίς να σε κατακλύσουν οι ζητιάνοι.

● Οι άστεγοι ζαρώνουν στις γωνιές σχεδόν κάθε δρόμου.

● Το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται μέρα μεσημέρι.

● Και οι φοιτητές και οι αναρχικοί έχουν κηρύξει τις βίαιες, εκδικητικές προθέσεις τους σε γκράφιτι σε όλη την πόλη.

Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της Ακρόπολης, αυτού του διαβρωμένου ναού ενός πολιτισμού που διαβρώνεται.

Τι χρωστάμε στους Έλληνες; Συμπαράσταση, αλληλεγγύη και στήριξη – και μια συγγνώμη, από όσους ήταν υπέρ του ευρώ. Μπροστά στην πόρτα μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος της σύγχρονης ιστορίας.

Είναι αλήθεια ότι η επαναφορά της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό όλεθρο, καθώς και άλλες χώρες επίσης θα έφευγαν από το ενιαίο νόμισμα – και αυτό το ενδεχόμενο είναι που σταματάει τους ευρωσκεπτικιστές από το να θριαμβολογούν... για τώρα τουλάχιστον.

Όμως, έρχεται η ώρα του λογαριασμού με τη μορφή των ελληνικών εκλογών τον επόμενο μήνα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους, οι Έλληνες θέλουν να τους επιστραφεί η οικονομική τους κυριαρχία από το Βερολίνο και το Παρίσι. Εγώ προς το παρόν θα απέφευγα να “κλείσω” ρομαντικές διακοπές στην Αθήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου