Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πώς η ΕΚΤ χάρισε κέρδη στα hedge funds


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Sam Jones

Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ρευστότητας στην ευρωζώνη πυροδοτούν μεγάλες αποδόσεις στις... περίοπτες στρατηγικές hedge fund τις οποίες «έμαθε» στον πλανήτη η κατάρρευση της Long Term Capital Management πριν από μία δεκαετία και πλέον: το αρμπιτράζ συγκριτικών αξιών ομολόγων (relative value bond arbitrage).

Οι μεγάλες ανωμαλίες στις αποτιμήσεις της αγοράς ομολόγων της Ευρώπης που προκάλεσαν οι επιχειρήσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας της ΕΚΤ έχουν αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη σε μια μικρή ομάδα από hedge funds τους τελευταίους μήνες.


Αν και το αρμπιτράζ συγκριτικών αξιών ομολόγων ήταν εκτός μόδας μετά τη δραματική κατάρρευση της LTCM, το 1998, η οποία απείλησε να συμπαρασύρει την Wall Street, τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, ξεπερνώντας σχεδόν κάθε άλλη στρατηγική hedge fund.


Από τις αρχές του 2009, το μέσο hedge fund αρμπιτράζ συγκριτικών αξιών έχει απόδοση 45% σε σύγκριση με το 31% των συμβατικών ανταγωνιστικών επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research.

«Είναι πολύ καλό περιβάλλον για να μπορούν να παράγουν alpha [μέτρο απόδοσης των hedge fund managers] – λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει ο Ermanno Dal Pont, επικεφαλής της European Capital Solutions της Barclays, που διαπραγματεύεται με hedge funds.

Οι ιταλικές αγορές ομολόγων, για παράδειγμα, παρουσίασαν πρωτοφανείς αποκλίσεις τιμών ανάμεσα σε ποικίλες τάξεις ομολόγων που εξέδωσε η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα των ενέσεων ρευστότητας με τα LTRO της ΕΚΤ.

Τον Ιανουάριο οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν ιταλικά ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό, φοβούμενοι ότι αυτόματα θα εκπέσουν από σημαντικούς ευρωπαϊκούς δείκτες ομολόγων αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ παράλληλα οι ιταλικές τράπεζες φόρτωναν συμβατικά ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας το ρευστό των LTRO.

Τα hedge funds αγόρασαν τα φθηνά προστατευμένα από τον πληθωρισμό ομόλογα, χρησιμοποίησαν swaps για να ισοφαρίσουν τον πληθωρισμό και στη συνέχεια σόρταραν τα ακριβά συμβατικά ιταλικά ομόλογα, έτσι ώστε να προφυλαχθούν εντελώς από τον πιστωτικό κίνδυνο και τον πληθωρισμό και παράλληλα να κλειδώσουν τη διαφορά εξαιτίας προσφοράς και ζήτησης ανάμεσα στα δύο ομόλογα.

Το spread ανάμεσά τους ήταν πάνω από 200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον κ. Bob Treue, ιδρυτή του αμερικανικού hedge fund αρμπιτράζ σταθερού εισοδήματος Barnegat, που έχει αποκομίσει κέρδος 18% από τις επενδύσεις του μέχρι στιγμής στο έτος. Άλλα κεφάλαια αρμπιτράζ συγκριτικών αξιών που έχουν πολύ καλή εμφάνιση είναι το Obsidian της BlackRock με απόδοση 13,5%.

Το spread στα ιταλικά ομόλογα «ήταν σχεδόν πρωτάκουστο» δήλωσε ο κ. Treue. «Λίγα αρμπιτράζ το έχουν ξεπεράσει».

Το μεγαλύτερο αρμπιτράζ όλων των εποχών καταγράφηκε από τους ακαδημαϊκούς της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών των ΗΠΑ το 2010 και αφορούσε την απόκλιση τιμών 250 μ.β. ανάμεσα στα προστατευμένα από τον πληθωρισμό και στα συμβατικά κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στους μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου