Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εκλογική... «αξονική τομογραφία»


Από Το Ποντίκι 12.4.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γεν. διευθυντή της Pulse RC


Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, οι πολλοί νέοι πρωταγωνιστές και οι πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι επικείμενες εθνικές εκλογές, καθιστούν το έργο των ερευνητών και των αναλυτών πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά. Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν, ούτε επιδιώκουν, πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, ο βαθμός αβεβαιότητας σήμερα έχει αυξηθεί και οι απορίες έχουν πολλαπλασια­στεί.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν την προσαρμογή των «εργαλείων» μας σε αυτές. Στην πρώτη προεκλογική μας δημοσκόπηση επιλέξαμε - μαζί με την ομάδα σύνταξης της εφημερίδας - να προσεγγί­σουμε κάπως διαφορετικά τις απόψεις και τις δια­θέσεις των πολιτών. 

Προτιμήσαμε, αυτή τη φορά, να διερευνήσουμε το ερώτημα της «Πιθανότη­τας Ψήφου», που αν και δεν αποτελεί «Πρόθεση Ψήφου» - ούτε φυσικά πρόβλεψη του εκλογι­κού αποτελέσματος - μας προσφέρει πολύτιμη πρόσθετη πληροφόρηση και συμπληρώνει (δεν αντικαθιστά) το καθιερωμένο ερώτημα της «Πρό­θεσης Ψήφου». Η εξέταση των διαθέσεων των ψηφοφόρων με αυτόν τον τρόπο μοιάζει σαν «α­ξονική τομογραφία», αφού ρωτήθηκε κάθε συμ­μετέχοντας για κάθε κόμμα χωριστά!

Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της σημερινής απο­καλυπτικής δημοσκόπησης δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι μετακινήσεις και οι «πιθανότητες» που καταγράφονται σε αυτή, θα διατηρηθούν μέ­χρι την ημέρα των εκλογών και, πολύ περισσότε­ρο, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα της κάλπης. Οι ευμετάβλητες διαθέσεις επηρεάζονται και αλ­λάζουν ακόμα και από την επικαιρότητα της ημέ­ρας. Το πιο σημαντικό είναι τα πολιτικά συμπερά­σματα που μπορεί κανείς να εξάγει από τις απα­ντήσεις που δόθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η «άρνηση» των πολιτών προς τα δύο «μεγάλα» κόμματα (Πιθανότητα Ψήφου = «λίγο έως καθό­λου») παραμένει υψηλή: 70% για τη Νέα Δημο­κρατία και 76% για το ΠΑΣΟΚ!

Ο «θυμός» των ψηφοφόρων μαζί τους, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει ξεθυμάνει.

Ως επακόλουθο, οι «Πιθανότητες Ψήφου» των δύο μεγάλων κομμτων είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλές. Πάντως, τα «εκλογικά» τους ποσοστά θα «ενισχυ­θούν», αφού σε αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη η Αποχή και τα Λευκά/Άκυρα...

Η προσπάθειά τους να αυξήσουν σημαντικά τις δημοσκοπικές και εκλογικές τους επιδόσεις δεν θα είναι εύκολη! Στόχος τους δεν αρκεί να είναι μόνο η εξάντληση των (χαμηλών) «δεξαμενών» και «περιθωρίων» που φαίνεται να διαθέτουν σή­μερα.

Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να διαθέτουν με­γαλύτερα «περιθώρια». Ξεκινούν με χαμηλότερα ποσοστά «αποφασισμένων» ψηφοφόρων. Αρκε­τοί πολίτες, όμως, αφήνουν «ανοικτό» το ενδεχόμενο να τα ψηφίσουν – χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει τελικά.

Κατά πάσα πιθανότητα, η επόμενη Βουλή θα έχει περισσότερα κόμματα – αρκετά από αυτά με αξιό­λογη αντιπροσώπευση!

Το «σώμα» των (προηγούμενων) ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι κατακερματισμένο, με κύριους «προορισμούς» μετακινήσεων τη Δημοκρατική Α­ριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι (προηγούμενοι) ψηφοφόροι της Νέας Δημο­κρατίας «έλκονται» σε σημαντικό βαθμό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου! Οι μικρές ή μεγάλες «εκπλήξεις», τη βραδιά των εκλογών, δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Ίσως οι επικείμενες εκλογές να αποδειχθούν ένα πρώτο στάδιο εξελίξεων και ανακατατάξεων…





Η πρόθεση των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 76%, να... μην ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με το 7% αυτών που δεν απαντούν, περιορίζει την ορατή δεξαμενή του σε 17%. Ό,τι παραπάνω επιθυμεί θα πρέπει να το κερδίσει με σκληρό αγώνα.




Η δυσαρέσκεια του 57% των ψηφοφόρων του των εκλογών του 2009, μαζί με τη «μη απάντηση» του 7%, αποτυπώνει το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που επικρατεί ακόμη και στον κόσμο ο οποίος προσέφερε το 2009 την αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.




Η άρνηση ψήφου προς τη Ν.Δ. σε ποσοστό 70% (συν 8% χωρίς απάντηση) «κουρεύει» δραστικά τα όνειρά της για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα συλλέξει το 22% που αποτυπώνει το γράφημα, από εκεί και πέρα αρχίζει ο... Γολγοθάς.




Και για τη Ν.Δ. υπάρχει πολύ μεγάλο «εσωτερικό» πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse RC. Το 42% όσων την ψήφισαν το 2009 αποτελείται από τέως «δικές της» ψήφους, οι οποίες πρέπει να διεκδικηθούν εξ αρχής!




Για το ΚΚΕ η βάση εκκίνησης είναι το 7% των αποφασισμένων να το ψηφίσουν, το οποίο αναμένεται να εμπλουτιστεί με το 5% του «Αρκετά» στην πιθανότητα ψήφου. Ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 10% αλλάζει το εκλογικό στάτους του κόμματος.




Βάση εκκίνησης το 7% και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την «αρκετή» πιθανότητα του 6% βλέπει το εκλογικό του μέλλον επίσης ευοίωνο και μια – πολύ πιθανή – επίδοση άνω του 10% θα αποτελέσει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού του 2009.




Για τον ΛΑΟΣ έχει προφανώς περάσει η εποχή των παχέων δημοσκοπικών... «αγελάδων». Με βάση εκκίνησης το 2%, θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για το άλλο 2% της «αρκετής» πιθανότητας. Έτσι ή αλλιώς το 6% της «μέτριας» δεν φαίνεται προσεγγίσιμο.




Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται στην ίδια θέση με τον ΛΑΟΣ, αλλά με τη διαφορά ότι εδώ και μήνες δεν έχει επιδείξει δημοσκοπική τάση για κάτι σημαντικά καλύτερο. Και η δική της προσπάθεια μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.




Οι Οικολόγοι - Πράσινοι εκκινούν από το 2%, αλλά, συγκριτικά με τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή της «αρκετής» πιθανότητας (5%). Ίσως έτσι εξηγείται και η μεγαλύτερη διακύμανση που διαχρονικά εμφανίζουν.




Η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη είναι ένα πραγματικό εκκρεμές. Με εκκίνηση από το 5% εμφανίζει, όχι μόνο μεγάλο ποσοστό «αρκετής πιθανότητας», αλλά και τη μεγαλύτερη τοποθέτηση από κάθε άλλο κόμμα στην περιοχή της «μέτριας».




Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά έχει ως εκκίνηση το 1% που εσχάτως «βρίσκει» η «Πρόθεση ψήφου» των δημοσκοπήσεων. Θα πρέπει να εξαντλήσει σχεδόν τη δύσκολη για τα μεγέθη του περιοχή της «αρκετής πιθανότητας» για να ελπίζει.




Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου έχουν υψηλή εκκίνηση από το 8% με ευρείες και τις περιοχές της «αρκετής» (6%) και της «μέτριας» πιθανότητας, παρότι από κόμματα που δεν διεκδικούν εξουσία η «μέτρια» πρόθεση δεν αξιοποιείται.





Η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να εκπλήσσει εκκινώντας πλέον από το 5% και βλέπει την «αρκετή» πιθανότητα στο 3%. Η ανοδική τάση είναι άγνωστο αν θα διατηρηθεί, ωστόσο η μέχρι τώρα καταγραφή της προοιωνίζεται υψηλή πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.




Με βάση το γράφημα η πιθανότητα Αποχής, Λευκού και Άκυρου μοιάζει να έχει βάση εκκίνησης το 20%, ποσοστό από το οποίο θα πέσει πολύ δύσκολα. Δεδομένου όμως ότι μόλις χθες προκηρύχθηκαν οι εκλογές το μέγεθος αυτό θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου