Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Λύση στο ελληνικό πρόβλημα «βλέπουν» οι επενδυτές


Οι προοπτικές ακύρωσης του δημοψηφίσματος ή και... εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτινάσσουν στα ύψη ευρώ και μετοχές

Από Το Βήμα

Του Αλ. Καψύλη

Η ομόθυμη αλλαγή στάσης των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας με την ρητή και απερίφραστη προειδοποίηση της εξόδου από το ευρώ άλλαξε άρδην το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που απαιτούν, ως γνωστόν, σαφείς και σταθερές λύσεις στα προβλήματα ακόμη κι αν αυτές προϋποθέτουν... ακρωτηριασμούς.

Έτσι ξαφνικά το ευρώ ανέκαμψε δυναμικά, όπως και οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι γενικοί δείκτες που το πρωί άνοιξαν με απώλειες μεγαλύτερες του 1,50%, μετά το μεσημέρι ενισχύονταν με ανάλογα ποσοστά.


Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 ενισχυόταν κατά μόνο 0,28%, αλλά στο Παρίσι ο CAC-40 είχε εκτιναχθεί κατά 1,42% υψηλότερα και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκανε άλμα 1,71%. Θεαματική ήταν η ανάκαμψη του ευρώ από τα 1,3657 στα 1,3819 δολάρια - και είναι βέβαια λυπηρό το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να... ενισχύει την ισοτιμία του νομίσματος!


«Οι Ευρωπαίοι είπαν στους Ελληνες "φύγετε τώρα αν θέλετε, εμείς θα επιβειώσουμε και χωρίς εσάς"» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Κιτ Τζακς, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Societe Generale στο Λονδίνο και πρόσθεσε: «Ζήσαμε ένα μήνα αβεβαιοτήτων, ο οποίος ουδόλως βοήθησε το ευρώ».

Μια διαφοροποιημένη και λιγότερο... αλγεινή για την Ελλάδα άποψη εξέφρασε στο ίδιο πρακτορείο ο Στεφάν Εκολό, στρατηγικός αναλυτής της Market Securities στο Λονδίνο: «Οι αγορές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία, ότι οδηγούμαστε σε μια ακύρωση του δημοψηφίσματος, ενδεχομένως και σε παραίτηση Παπανδρέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου