Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υποψήφιοι για την πρωθυπουργία Πετσάλνικος και Κακλαμάνης


Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού

Η υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου υπονομεύθηκε, τόσο λόγω των αντιδράσεων του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και της εμπλοκής που σημειώθηκε με την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τούς όρους που έθεσε το Eurogroup

Από την Καθημερινή

Στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ή τον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη, για μεταβατικό πρωθυπουργό, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.


Η υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου υπονομεύθηκε, τόσο λόγω των αντιδράσεων του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο οικονομικό επιτελείο, όσο και της εμπλοκής που σημειώθηκε με την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τούς όρους που έθεσε το Eurogroup.

Κατόπιν αυτού έγινε βολιδοσκόπηση στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος έθεσε μια σειρά από όρους για τη σύνθεση και τους στόχους της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ως «θεσμική» μεταβατική λύση για τη πρωθυπουργία είτε τον κ. Πετσάλνικο είτε τον κ. Κακλαμάνη, τον δεύτερο εκ των οποίων απεδέχθη ο κ. Σαμαράς.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για την πρωθυπουργία είναι και εκείνο του Βασιλείου Σκουρή, ο οποίος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο από το 2003, ενώ έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Σημίτη (1996).

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά διεκόπησαν αργά το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

(Η συνέχεια εδώ...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου