Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι μπλόφαρε με την πτώχευση της Ελλάδας


Από το XrimaNews

Πριν από λίγες μόλις ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως πλέον το κόστος διάσωσης της Ελλάδας είναι ανάλογο με το κόστος κατάρρευσής της και πως η Γερμανία ήταν έτοιμη να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Τότε χαρακτηρίσαμε τους ισχυρισμούς του Σόιμπλε ως παντελώς ανακριβείς και λανθασμένους και υποστηρίξαμε ότι απλώς μπλοφάρει ελπίζοντας στην υποχώρηση της Ελλάδας στις απαιτήσεις της Γερμανίας.


Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Leipsiger Volkszeitung αποκαλύπτει επιστολή του Σόιμπλε προς τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, όπου οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες μίας ελληνικής πτώχευσης είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που υποστήριζε στις δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε γράφει πως μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αναγκάσει τους πιστωτές της να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σημειώνοντας πως το πρόσθετο κόστος συνεπάγεται στήριξη με δισεκατομμύρια ευρώ διαφόρων τραπεζών, κάτι που, για να γίνει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κονδύλια που δεν έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών ινστιτούτων για τις συνέπειες από μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας παρέχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές του Σόιμπλε ακόμη και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο που παραδέχεται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Για παράδειγμα έκθεση της SocGen αναφέρει πως πιθανή πτώχευση της Ελλάδας θα τινάξει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα στα Βαλκάνια και θα μολύνει και την Τουρκία προκαλώντας χάος και την ανάγκη για στήριξη τραπεζών από κράτη που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου