Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Ρομπάι: Η Ιταλία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις κι όχι εκλογές


Μήνυμα του Σαρκοζί στον πρόεδρο Ναπολιτάνο για «νέα κυβέρνηση»

Από Το Βήμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία χρειάζεται να εφαρμόσει κατεπείγουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι να προκηρύξει εκλογές. Μιλώντας εκτός κειμένου στην διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία ο Ρομπάι είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές».


Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών και το ίδιο αναμένεται να πράξει η Βουλή αύριο Σάββατο. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να παραιτηθεί αμέσως μόλις οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγκριθούν οριστικά.


Μέρος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Βορρά, που αποτελεί ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, ζητούν εκλογές και όχι το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε νωρίτερα σήμερα στον Ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, «την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες του, υπέρ ενός προγράμματος φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», «το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας», όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ η γαλλική προεδρία.

Ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του στην αποφασιστική και αποτελεσματική δράση του επικεφαλής του ιταλικού κράτους για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης – στην ευρύτερη δυνατή πολιτική βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου