Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Ελάχιστες οι δυνατότητες επιτυχίας για τον Παπαδήμο»



Από τη Handelsblatt (via Αυγή)

«Δεν έχεις καμιά δυνατότητα, εκμεταλλεύσου την όμως!». Αυτό το ρητό του Άχτερμπους νοιώθει κανείς την ανάγκη να φωνάξει στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Γιατί ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο καλύτερος για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα.

Ήταν βέβαια σύμβουλος του αποχωρούντος πρωθυπουργού Παπανδρέου, αλλά δεν είναι στέλεχος του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ. Επομένως μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του έναντι των δύο κομμάτων της μεταβατικής κυβέρνησης, του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας.


Υπέρ του είναι πάνω απ' όλα το ότι ως πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι στενά δικτυωμένος στην Ευρώπη. Και αυτό μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την Ελλάδα.

Υπάρχουν ωστόσο τρεις αιτίες για το γεγονός ότι ο Παπαδήμος δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Πρώτον, διότι ένας πρωθυπουργός που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού έχει πολύ μειωμένη εξουσία και δυνατότητα να «περάσει» τη δική του γραμμή πλεύσης.

Δεύτερον, διότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, τα οποία αναγκάστηκαν να συμπράξουν στον κυβερνητικό συνασπισμό εθνικής ανάγκης, δεν θα παραιτηθούν από το να κάνουν συνέχεια κινήσεις τακτικής.

Τρίτον, έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην Νομισματική Ένωση με παραποιημένα στοιχεία, για τα οποία φέρεται ότι γνώριζε σχετικά, δεδομένου ότι τότε ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γι' αυτό και στην Ε.Ε. υπάρχουν και αμφιβολίες κατά πόσο είναι ο Λουκάς Παπαδήμος ο ενδεδειγμένος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στο διευθυντήριο της ΕΚΤ, στο οποίο ανήκε από το 2002 μέχρι το 2010, δεν έχει αφήσει και τόσο καλές εντυπώσεις. Όταν το 2004 διέρρευσε ότι η Ελλάδα εισήλθε λάθρα, στη Νομισματική Ένωση με ωραιοποιημένα στατιστικά στοιχεία, «η εικόνα του Παπαδήμου στην ΕΚΤ έπεσε δραματικά», θυμάται ένας πρώην συνάδελφός του.

...Παρόλα αυτά πρέπει κανείς να ευχηθεί κάθε επιτυχία στον Παπαδήμο. Ανέλαβε ευθύνες εκεί όπου άλλοι απέφευγαν και μάλιστα χωρίς την προοπτική να είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα επί μακρό χρονικό διάστημα. Γι' αυτό αξίζει τον σεβασμό. Και η επιτυχία στο έργο του είναι για το συμφέρον όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου