Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Οι εταίροι, οι δανειστές και το «Παράσιτο» καταστρέφουν την Ελλάδα με μίσος!


Από το Μεγαλύτερο blog της πόλης

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

Η ελληνική ελίτ είναι έρμαιο ενός ψωραλέου ευρωμεγαλοϊδεατισμού, ο οποίος – χωρίς δική της παραγωγή ή εξειδίκευση στην παγκόσμια αγορά – την έχει καταντήσει παράσιτο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως, αντί να το παραδεχτεί, καταστρέφει τη χώρα για να κερδίσει απλώς χρόνο μήπως και καταφέρει να μείνει τελικά στο ευρώ.

Κερδίζει απλώς χρόνο ρίχνοντας στην άβυσσο αθώα θύματα. Άθλια ελληνική ελίτ, διαχρονικά ανίκανη και χωρίς δικό της σχέδιο ακόμη και μετά από τρία χρόνια κρίσης.


Έλεος. Όχι άλλα σενάρια


Από την Καθημερινή

Του Κώστα Λεονταρίδη

Εμβληματική υπόμνηση του Ισπανικού Εμφυλίου είναι η «Γκερνίκα» του Πάμπλο Πικάσο. Πάνω στον καμβά, βαλμένα με μεγαλοφυή και ανατριχιαστική λιτότητα, διαμελισμένα σώματα, ο ταύρος και το άλογο, οι ολοφυρόμενες γυναίκες, νεκρά νήπια, ορίζουν τη φρίκη μιας σύγκρουσης που ήταν το προανάκρουσμα του Δευτέρου Παγκοσμίου.


Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το προνομιακό κυπριακό οικόπεδο


Από Το Ποντίκι 28.6.2012

Η (αναγκαστική) προσφυγή της Κύπρου στη «στήριξη» ευρωζώνης και ΔΝΤ δεν ερμηνεύεται μόνο με την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων. Ευκολότερα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις εξελίξεις αν έχει κατά νου ότι η αξία του κυπριακού οικοπέδου είναι ανεκτίμητη.

Από οικονομικής πλευράς το κυπριακό μέγεθος είναι ελάχιστο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαταράξει τις οικονομικές ισορροπίες στην ευρωζώνη. Με πιο απλά λόγια, η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωζώνη, παρά την τεράστια τραπεζική της φούσκα.


Η μέθη του Βερολίνου


Από Το Βήμα

Του Γιώργου Μαλούχου

Τελικά είναι εντυπωσιακό πόσο ελάχιστα σοβαρά παίρνουν οι πάντες την ηγεσία του Βερολίνου: Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς κάτι σημαντικό (ούτε) από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, μόλις χθες είπε, για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, ότι ευρωομόλογα δεν υπάρχουν. Έχει ξορκίσει κάθε σκέψη για κοινή ανάληψη του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει πει σε όλους τους τόνους και η ίδια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν.


Τραπεζική ένωση: Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι χρειάζεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανατροφοδότησης της κρίσης από τράπεζες σε έθνη και τούμπαλιν. Η τραπεζική ενοποίηση είναι μια ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Οι υπουργοί μπορούν να συζητήσουν όσο θέλουν για τα πλεονεκτήματα μιας ενιαίας εποπτείας και ρυθμιστικής αρχής κ.λπ. κ.λπ. Όμως η τραπεζική ένωση πρέπει να συγχρονιστεί με τη δημοσιονομική ένωση. Και, για την ώρα, ένα πολύ πιεστικό και χειροπιαστό θέμα της τραπεζικής ενοποίησης είναι η προστασία των καταθέσεων.


Σύννεφα πολέμου


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Μπορεί να είναι... σύμπτωση, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού κόλπου κλιμακώνεται επικίνδυνα η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός. Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες για την κάθοδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μοίρας του Ρωσικού στόλου. Σήμερα, ας δούμε την απάντηση...

Σύμφωνα με τις επίσημες αμερικανικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, στην εύφλεκτη περιοχή, ανοιχτά της Συρίας καθώς και στον Περσικό Κόλπο σπεύδουν οι εξής δυνάμεις:


Οι πρώην σύμμαχοι του Μιλόσεβιτς επιστρέφουν στην εξουσία στη Σερβία


Από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Στα χέρια του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ίβιτσα Ντάτσιτς βρίσκεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Σερβίας, σηματοδοτώντας την επιστροφή των πρώην συμμάχων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του στην μαζική λαϊκή εξέγερση του 2000.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των εθνικιστών του νεοεκλεγέντος προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και ενός μικρότερου κεντροδεξιού εταίρου, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να επιβραδύνει τη σερβική πορεία προς την Ε.Ε. και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.


Νίκη Ιταλίας - Ισπανίας στη Σύνοδο


Από το Euro2day

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργηθεί ένα εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, σε ένα πρώτο βήμα προς ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρακτικά πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση – αν όχι ήττα – της Γερμανίδας καγκελαρίου από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Η Angela Merkel συμφώνησε με αιτήματα του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος απέρριπτε ρητά, όπως την απευθείας στήριξη των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, χωρίς να εμπλέκονται και να επιβαρύνονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί.


Ένα μανιφέστο για κοινή οικονομική λογική


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Paul Krugman και Richard Layard

Έχουν περάσει περισσότερα από 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση κι οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη παραμένουν βαθιά σε ύφεση, σε μία σκηνή που μοιάζει πολύ με τη δεκαετία του 1930. Ο λόγος είναι απλός: στηριζόμαστε στις ίδιες ιδέες που επικράτησαν στην πολιτική κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Ιδέες που έκτοτε έχουν διαψευσθεί και βασίζονται σε σημαντικές πλάνες ως προς τις αιτίες της κρίσης, τη φύση της και την κατάλληλη απάντηση.


Η Ελλάδα παράπλευρο θύμα της ιταλογερμανικής σύρραξης


Η Μέρκελ δεν θα αποκλίνει ούτε εκατοστό από τις απόψεις της

Από Το Βήμα

Του Νίκου Χειλά

Πήγε γυρεύοντας στις Βρυξέλλες. Η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει διατεθειμένη να τα «σπάσει» με το Μάριο Μόντι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε το βράδυ της Πέμπτης.

Ήδη την Τετάρτη η καγκελάριος έδωσε μια πρόγευση για τη στάση της δηλώνοντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι δεν έχει «καμιά αυταπάτη» για την επικείμενες «ισχυρές κόντρες» στη βελγική πρωτεύουσα. Και το ίδιο επιβεβαίωσε σήμερα πηγή της καγκελαρίας λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ δεν θα αποκλίνει ούτε εκατοστό από τις διακηρυγμένες απόψεις της.


Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Περιορισμένες οι ελπίδες από τη σύνοδο κορυφής


Από το Casss

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Παρά τις πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, τις ελπίδες όλων μας, καθώς επίσης τις ενδεχομένως καλές προθέσεις όλων των ηγετών της Ευρωζώνης (υποθετικά και της καγκελαρίου) οι αριθμοί παραμένουν αδυσώπητοι – ενώ δεν μας προϊδεάζουν θετικά σε σχέση με την έκβαση των συνομιλιών.

Ειδικότερα, όπως πολύ σωστά αναφέρεται, για να μειωθεί σε μία οικονομία το ποσοστό του δημοσίου χρέους της σε σχέση με το ΑΕΠ, θα πρέπει η ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού (δείκτης γνωστός ως ονομαστικό ΑΕΠ), να υπερβαίνει τις δαπάνες του δανεισμού (επιτόκιο συν το λοιπό κόστος) – η οικονομία δηλαδή θα πρέπει να αναπτύσσεται γρηγορότερα από τα χρέη.


Οδικό χάρτη ενοποίησης ζητά η Σύνοδος


Από το Euro2day

Την διαμόρφωση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την οικονομική και νομισματική ένωση έως το τέλος του έτους ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από τους Rompuy, Barroso, Juncker και Draghi που επιμελήθηκαν τη σχετική πρόταση, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, μεταδίδει το Reuters.

Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν ότι θα πρέπει να καλύπτει όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπόλοιπων χωρών.


Παπανδρέου - Χριστόφιας: οι μοιραίες ηγεσίες


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Πλήρης η υπαγωγή και της Κύπρου στη μνημονιακή τρόικα ύστερα από την υποβολή αιτήματος δανειοδότησης από τον Χριστόφια στο ΔΝΤ. Όλες οι κακές προβλέψεις για την Μεγαλόνησο επιβεβαιώθηκαν, έστω και αν πολλοί ήταν αυτοί που αρνούνταν να δουν τη σκληρή πραγματικότητα. Πλέον η Κύπρος παίρνει τον δρόμο της Ελλάδας και η ψευδαίσθηση οικονομικής ισχύος που είχε αναπτυχθεί μετά την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της έχει γίνει συντρίμμια.

Αξίζει σορτάρισμα η Γερμανία;


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του George Magnus

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητος δείκτης του φόβου στο ευρωσύστημα απ’ όσο το ίδιο το ευρώ. Καθώς η Ευρώπη σέρνεται σε μία ακόμη σύνοδο κορυφής, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται «επιτακτική», ο πυρήνας της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να μας δείξει περισσότερα για το κατά πόσον οι πολιτικοί αποκτούν τον έλεγχο της κρίσης απ’ όσο οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν.

Αν πράγματι αποκτούν τον έλεγχο, η αγορά θα πρέπει να πέσει σαν πέτρα, καθώς θα ανατραπεί η έξοδος κεφαλαίων και θα επιστρέψει το χρήμα σε άλλες αγορές της ευρωζώνης. Λέγεται ότι πολλά μεγάλα hedge funds θεωρούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων «σίγουρο ατύχημα».


Τα... τσακάλια!


Από Τα Νέα

Του Γιάννη Πρετεντέρη

Το ωραιότερο ανέκδοτο των ημερών είναι ότι η τρόικα διάβασε, λέει, την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης και απεφάνθη ότι θα οδηγήσει σε αποκλίσεις από το Μνημόνιο.

Έλα ρε! Το κατάλαβαν τα τσακάλια;

Διότι μόνο τέτοια τσακάλια δεν θα είχαν αντιληφθεί ότι εδώ και δύο χρόνια οι αποκλίσεις από το Μνημόνιο είναι ο κανόνας.


Κύπρος: Πήγαμε για «light» Μνημόνιο, αλλά πήραμε «full»


Από τον Φιλελεύθερο

Στήριξη εφ' όλης της οικονομίας θα πάρει η Κύπρος από τον Μηχανισμό και όχι μόνο για τις τράπεζες, αφού την Τετάρτη ξεκαθάρισε και επίσημα ότι μπαίνουμε σε πλήρες μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της Λευκωσίας, ήταν όμως στις βασικές επιδιώξεις των Βρυξελλών.


Pax Alemana ή... χάος!


Από Το Ποντίκι 28.6.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Ένα πολύ μεγάλο βήμα, ίσως το σημαντικότερο μέχρι σήμερα στα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στη σημερινή και αυριανή ευρωσύνοδο κορυφής, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο παρέχεται η εξουσία στην Ε.Ε. να υπαγορεύει μεταβολές σε εθνικούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με το σχέδιο (παρουσιάστηκε από τους Financial Times), η Ε.Ε. θα αναλάβει την εξουσία να μπορεί να επανασυντάσσει προϋπολογισμούς χωρών της ευρωζώνης οι οποίες παραβιάζουν τα όρια χρέους και ελλείμματος.


Γερμανία: Ναζισμός ίσον Δημοκρατία


Από το Enikos

Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ της δικτατορίας της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Freie Universität (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο) στο Βερολίνο σε περίπου 7.500 μαθητές, δείχνει ότι λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία.


Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Το μνημόνιο είναι εδώ... ενωμένο - δυνατό


Η θλιβερή πραγματικότητα της Ελλάδας σε αριθμούς


Από το TVXS

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7% πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 25%, ενώ το 68% του πληθυσμού στη χώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.


Κλιμάκιο στην Κύπρο στέλνει το ΔΝΤ


Από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Στην αποστολή της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο θα μετάσχει, όπως αναμενόταν άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε την Τετάρτη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Κύπρο:


Ο Χριστόφιας έγινε... Καταστρόφιας


Από το Έθνος

Του Γιώργου Δελαστίκ

Το μοιραίο επήλθε: Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε προχθές στην Ε.Ε. επισήμως αίτημα να υπαχθεί η Κύπρος σε καθεστώς Μνημονίου!

Παρακολουθώντας, αν και εκ του μακρόθεν, τον δημόσιο διάλογο στη Λευκωσία περί της υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς Μνημονίου, έχουμε σχηματίσει την άποψη ότι η κυπριακή πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ολέθριες θα είναι οι συνέπειες για την πολύπαθη Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι οι Κύπριοι, με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, δεν άντλησαν μαθήματα από τα δεινά που υφίσταται η Ελλάδα λόγω Μνημονίου.


Οι Βρυξέλλες θα «ξαναγράφουν» προϋπολογισμούς


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει πολύ μεγάλες εξουσίες ώστε να μπορεί να επανασυντάσσει εθνικούς προϋπολογισμούς στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες παραβιάζουν τα όρια του χρέους και του ελλείμματος, με βάση προτάσεις που πιθανότατα θα συζητηθούν στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με προσχέδιο που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου να μετατραπεί η ευρωζώνη σε στενότερη δημοσιονομική ένωση, δίνοντας στις Βρυξέλλες περισσότερες εξουσίες ώστε να λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών για τα 17 μέλη της.


Δικαστικοί επιμελητές της τρόικας


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δεν πρόκειται, λέει η Μέρκελ, όσο... ζει η ίδια, να κοινοτικοποιηθεί το χρέος της ευρωζώνης. Συνεπώς μην περιμένετε ευρωομόλογα ή παρόμοιες «διευκολύνσεις». Πρόκειται για έναν ακόμη εκβιασμό στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ της Γερμανίας και όλων των άλλων για τους όρους οι οποίοι θα συνοδεύσουν την όποια «λύση» αποφασιστεί αργά ή γρήγορα. Είναι όμως ενδεικτικός του χάους που επικρατεί στην ευρωζώνη ελάχιστα πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ανατολή ή Δύση: δύο ιστορικά παράλληλα


Από την ιστοσελίδα του Άρδην

Του Γιώργου Καραμπελιά

Η παρούσα κρίση θέτει για άλλη μια φορά επιτακτικά το ερώτημα του εθνικού μας προσανατολισμού. Σε συνθήκες που, τηρουμένων των αναλογιών, προσομοιάζουν με εκείνες του πρώτου νεοελληνικού κράτους, δηλαδή... του ύστερου Βυζαντίου.

Τότε, ο ελληνισμός, αρχικώς, υποτάχτηκε οικονομικά στη Δύση, ενώ παράλληλα άρχισε η σταδιακή απόσπαση της ανατολικής του πτέρυγας, δηλαδή της Μ. Ασίας, από τους Τούρκους (το 1071 πραγματοποιείται η μάχη του Μαντζικέρτ και η ιστορική ήττα των βυζαντινών δυνάμεων, ενώ, τον ίδιο χρόνο, οι Νορμανδοί καταλαμβάνουν την Ν. Ιταλία και Σικελία, και το 1081 επιβάλλεται η κατάργηση της φορολογίας για τους Ενετούς εμπόρους στο εσωτερικό του Βυζαντίου).


Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Όσο ζω» δεν θα υπάρξει κοινή ευθύνη για το χρέος της Ευρώπης


Από τον Σκάι

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να «αμοιβαιοποιήσει» την ευθύνη για το χρέος της όσο η ίδια ζει εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της προς ένα από τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Τα σχόλια της κ. Μέρκελ, εάν αληθεύουν, αποτελούν την πλέον απόλυτη απόρριψη των προτάσεων για έκδοση ευρωομολόγων, κοινών τίτλων με ενιαίο επιτόκιο για τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης.


Αντιρρήσεις για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο


Εκφράζονται από σύμβουλο της Μέρκελ μετά το αίτημα για στήριξη της από τον EFSF

Από Το Βήμα

Η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. μετά το επίσημο αίτημά της για οικονομική στήριξη από τον EFSF, δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, Κουρτ Λάουκ. Ο ίδιος, μάλιστα, προτείνει όλες οι χώρες που έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, να μην μπορούν να ασκούν την προεδρία της Ε.Ε.


Ευτυχώς οι Ευρωπαίοι... δεν ασχολούνται μαζί μας!


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ευτυχώς, από μια άποψη, που στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη ουδείς θα ασχοληθεί με τα θέματα της Ελλάδας, τα οποία κρίνονται... ανεπίκαιρα. Έτσι ίσως περάσει κάπως απαρατήρητο το ελληνικό μπάχαλο, το οποίο προκλήθηκε από την απίστευτη άγνοια τού ότι στις συνόδους κορυφής οι χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών.

Από την άγνοια αυτή προέκυψε η ανάθεση της εκπροσώπησης της χώρας σε επίπεδο... ΥΠΕΞ (Αβραμόπουλου), μια απόφαση για την οποία, αν τα πράγματα στην ευρωζώνη δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι.

Κυβέρνηση εκτός... σχεδίου


Τρόικα: Η προγραμματική συμφωνία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αντίκειται στο Μνημόνιο

Από τη SofokleousIn

Υπό αμφισβήτηση τίθεται τώρα το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που οδήγησε στη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας. Μετά την ανακούφιση για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου, οι τεχνοκράτες της τρόικας επανέρχονται στο θέμα επισημαίνοντας ότι βασικά σημεία της συμφωνίας αντιβαίνουν σε όρους του Μνημονίου, τους οποίους έχει δεσμευθεί να τηρήσει η Ελλάδα.


Στο παρά πέντε για τη σύνοδο και το ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Η σύνοδος για το μέλλον του ευρώ θα ζητά από τα κράτη - μέλη να παραδώσουν την εξουσία τους για την εποπτεία των τραπεζών, μέρος από τον έλεγχο που ασκούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναζητήσουν τρόπους για να καταστήσουν αμοιβαία την ευθύνη για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και την αύξηση του χρέους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο για το κείμενο των προτάσεων.

Το κείμενο, το οποίο θέτει το μακροπρόθεσμο όραμα γα το ενιαίο νόμισμα, βρίσκεται στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης. Καταρτίστηκε από 4 ανώτατους Ευρωπαίους ηγέτες και θα κοινοποιηθεί στα κράτη - μέλη απόψε προτού παρουσιαστεί επισήμως στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.


Ους το μνημόνιο συνέζευξε...


Από Το Ποντίκι 21.6.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις η χώρα απέκτησε πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Η νίκη της Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά από τους εταίρους της στη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) διαμορφώνει έτσι ή αλλιώς ένα κυβερνητικό σχήμα με σαφή την πολιτική κυριαρχία του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά.

Αν δούμε τα πράγματα από τη... συστημική πλευρά τους, οι δεύτερες εκλογές δεν ήταν «άχρηστες», όπως οι συνήθεις μπαρουφολόγοι πολλών ΜΜΕ επέμεναν μετά τις 6 Μαΐου ζητώντας κυβέρνηση... «εκεί και τότε». Αντιθέτως, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου ξεκαθάρισαν μια σειρά από πολύ σοβαρές εκκρεμότητες του πολιτικού συστήματος:


Σύνοδος Κορυφής: Εκτός ατζέντας το ελληνικό πρόβλημα


«Δεν αναμένονται αποφάσεις για το θέμα» αναφέρει η Γερμανία

Από Το Βήμα

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 - 29 Ιουνίου, είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Δευτέρα. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επαναλαμβάνει ότι αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.


Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

«Βροχή» προσφυγών στο ΣτΕ για υπαγωγή στοιχείων ΔΕΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ


Από την Καθημερινή

Όλοι στρέφονται κατά της υπ' αριθμ. 206/25.4.2012 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που αφορά τη μεταφορά στο επίμαχο Ταμείο των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα.

«Βροχή» προσφυγών προέκυψε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συνδικαλιστικούς φορείς (Ομοσπονδίες, Ενώσεις κ.λπ.), εργαζομένους στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.), καθώς και από κατοίκους διαφόρων δήμων της Αττικής, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 25.4.2012 απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων.


Στον μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Λευκωσία


Από τη Ναυτεμπορική

Στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. προσφεύγει η Λευκωσία. «Η Κύπρος σήμερα ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF / ESM» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».


Η μπλόφα της Γερμανίας και ο Μάριο Μόντι


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Φανταστείτε αυτό: Είναι το βράδυ της Πέμπτης κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σηκώνεται και λέει τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απλή επιλογή: μπορούμε είτε να σώσουμε σήμερα το ευρώ και να χτίσουμε τη βάση για μία μελλοντική πολιτική ένωση είτε να αποτύχουμε σε όλα. Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το ευρώ. Πρέπει να γίνει μία τραπεζική ενοποίηση για την Ισπανία, μία δημοσιονομική ενοποίηση για την Ιταλία και μία πολιτική ενοποίηση για τη Γερμανία.


Το δίλημμα των αρχηγών, η τακτική ΣΥΡΙΖΑ και τα φυλαγμένα νώτα


Από την Καθημερινή (το σκίτσο του Soloup έχει δημοσιευθεί στο Ποντίκι)

Του Σταύρου Λυγερού

Την περασμένη Κυριακή οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες υπό τον πέλεκυ ενός εκβιαστικού διλήμματος: από τη μία πλευρά, είχαν συνειδητοποιήσει ότι η ασκούμενη πολιτική συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Από την άλλη, βομβαρδίστηκαν επικοινωνιακά με τον ισχυρισμό ότι απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωζώνη και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Το ανωτέρω δίλημμα διαπέρασε οριζόντια το πολιτικό φάσμα και συλλειτούργησε όχι μόνο με τις παραδοσιακές ιδεολογικές προτιμήσεις στον άξονα Αριστερά - Δεξιά, αλλά και με τη ζωτική ανάγκη να προκύψει επιτέλους κυβέρνηση.


Στη Συρία παίζουν με το φιτίλι


Από topontiki.gr

του Δημήτρη Μυ

Αν το Ιράν έχει χαρακτηριστεί ως η πυριτιδαποθήκη της οποίας η ανάφλεξη θα τινάξει τον κόσμο ολόκληρο στον αέρα, η Συρία σίγουρα είναι το φιτίλι αυτής της έκρηξης. Ίσως μας διαφεύγει – η κυρίαρχη διαχείριση της ειδησεογραφίας φροντίζει γι' αυτό – αλλά στη Συρία διεξάγεται ήδη ένας Παγκόσμιος Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων (proxy world war).

Από τη μία μεριά έχουμε το στρατόπεδο του δυτικού κόσμου και της δημοκρατίας, από την άλλη τον άξονα των κακών Ιρανών, Κινέζων, Ρώσων. Οι δυτικοί εξοπλίζουν τους μαχητές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία, οι κακοί στηρίζουν με κάθε μέσο το καθεστώς της Δαμασκού.


Πτωχευμένες κυβερνήσεις...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Κατά βάθος, οι λαοί γνωρίζουν ότι όλο αυτό που γίνεται είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα θέατρο, δυστυχώς, δε, του παραλόγου. Και περισσότερο από ποτέ ισχύει η ρήση του Τσόρτσιλ, που ήταν κάπως έτσι: Μπορείς να ξεγελάς λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι πολλούς για πολύ καιρό.

Στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης βρίσκεται η ευρωπαϊκή κρίση. Κρίση ταυτότητας, κρίση συνείδησης, κρίση αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, κρίση ηγεσίας και οράματος, κρίση από σύγκρουση συμφερόντων. Συγκρούονται τα έθνη - κράτη με τους «κεντρικούς σχεδιαστές» του σημερινού νεοφιλελεύθερου κόσμου των Βρυξελλών και του ΔΝΤ καθώς και με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, παγκοσμιοποιημένο, επιθετικό και αχαλίνωτο.


Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου και των πετρελαίων του


Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί

Από το OnAlert

Τα πετρέλαια στο Αιγαίο και ο Αμερικανικός έλεγχος είναι το θέμα ενός βιβλίου που θα συζητηθεί. Συγγραφέας του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας, εξαιρετικός γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τα οποία επί χρόνια παρακολουθεί με συνέπεια.

Λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και αδιαμφισβήτητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με άκρως απόρρητα αμερικανικά έγγραφα τα οποία ήρθαν στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το διάστημα 1991-1993 και παρουσιάζονται αυτούσια και για πρώτη φορά από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι» στο βιβλίο «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου», υπάρχει ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) βαρέλια πετρέλαιο.


Γερμανία: Η άνω Βουλή δεν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο


Από τον Σκάι

Η άνω Βουλή της Γερμανίας επιθυμεί τη δέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση εγχώριων έργων, ως αντάλλαγμα για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μόνιμου ταμείου ESM, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Χορστ Σίχοφερ.


Πετρέλαιο: Αν το χετζάρεις, μπορεί να ρεφάρεις


Από το The Banker (via Euro2day)

Του Paul Wallace

Στο τέλος Απριλίου ένα διυλιστήριο που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες με το όνομα Trainer και έδρα κοντά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ αγοράστηκε έναντι 150 εκατ. δολ. μέσω συμφωνίας η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα τραβούσε ελάχιστη προσοχή. Ενώ η ίδια η εξαγορά δεν προκαλεί ενδεχομένως έκπληξη, η ταυτότητα του αγοραστή – μια θυγατρική της Delta Airlines – ήταν απρόσμενη. Η εξαγορά αυτή έκανε την Delta την πρώτη αεροπορική που αγόρασε διυλιστήριο.

Ο CEO της Delta, Richard Anderson, λέει ότι πρόκειται για «μια καινοτόμο προσέγγιση ώστε να διαχειριστούμε το μεγαλύτερό μας έξοδο» – τα καύσιμα – και ότι με τον τρόπο αυτόν η εταιρία θα μπορέσει να εξοικονομήσει 300 εκατ. δολ. από τα ετήσια έξοδα για κηροζίνη. Τα έξοδα το 2011 ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ ή σε περισσότερο από το 1/3 των λειτουργικών δαπανών.


Το Βρομόλογο της Ευρώπης


Του Δημήτρη Καζάκη από το ιστολόγιό του

Οι ηγέτες του G20 και κυρίως οι ΗΠΑ πιέζουν φορτικά τους ηγέτες της Ευρώπης και κυρίως την Μέρκελ να ενωθούν για να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους της, υιοθετώντας έναν οδικό χάρτη για τη στενότερη ολοκλήρωση να μειώσουν το κόστος δανεισμού και να αποτραπεί η περαιτέρω ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Με την Ισπανία να ετοιμάζει την επίσημη αίτηση μέσα σε λίγες μέρες για την παροχή έως και 100 δισ. ευρώ για τις υπό χρεοκοπία τράπεζές της, με κόστος δανεισμού να χτυπά νέα ιστορικά ρεκόρ τόσο για την Ισπανία, όσο και για την Ιταλία, στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μεξικό οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα πολιτικής» για την υπεράσπιση της νομισματικής ένωσης και του κοινού νομίσματος.


Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

«Ο Θεός της Ελλάδας»


Από τη Ρήξη Ιουνίου

Του Γιώργου Καραμπελιά

Την Πέμπτη το βράδυ, αφού ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στον ταραγμένο ύπνο μου είδα ένα όνειρο. Αντί γι’ αυτή την κυβέρνηση, «μία από τα ίδια», είχε συγκροτηθεί μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», στην οποία συμμετείχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, μια κυβέρνηση που έθετε με σοβαρότητα και επιτακτικά το αίτημα μιας πραγματικής και όχι προσχηματικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.


Ξεκίνημα με «βαρίδια»


Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Μπορεί να ήταν εξ αρχής αναμενόμενος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά όσοι είχαν χάσει τον ύπνο τους από τον φόβο της ακυβερνησίας έβγαλαν αναστεναγμό ανακούφισης. Η ανακούφισή τους, όμως, σύντομα εξατμίσθηκε. Η σύνθεση δεν προσφέρει έρεισμα αισιοδοξίας ακόμα και στους πολίτες που ψήφισαν αυτά τα κόμματα. Με άλλα λόγια, πέρα από το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα που αφορά το Μνημόνιο, εγείρεται και πρόβλημα λειτουργικότητας.


Ευρώπη σε τιμή ευκαιρίας


Από Το Βήμα

Του Γιώργου Μαλούχου

Τα 120 ή 130 δισ. ευρώ με τα οποία φέρεται να δέχθηκε στη Ρώμη η γερμανίδα καγκελάριος να «προικιστεί» ένα νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης, το οποίο θα βαδίσει δίπλα στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έχουν ασφαλώς το αντίτιμό τους: πρώτον, την κύρωση ακριβώς του Δημοσιονομικού Συμφώνου και, δεύτερον, την ταχύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Στην ουσία, την πλήρη υιοθέτηση του γερμανικού σχεδίου για την Ευρώπη, σε πολύ καλή τιμή, θα έλεγε κανείς, σε... τιμή ευκαιρίας, ειδικά αν σημειώσει κανείς ότι αυτά τα κεφάλαια, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα του χρέους που, μόνον στην Ιταλία, φτάνει στο ένα τρισ. ευρώ!...


Ο Ράπανος ρίχνει το πρώτο ντόμινο για τις τράπεζες


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Με τον μετριοπαθή και διακομματικό τραπεζίτη - οικονομολόγο Βασίλη Ράπανο στη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, αρχίζει τον ντόμινο των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Για τον ίδιο τον νέο υπουργό, το βήμα από τη θέση του προέδρου του ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος της χώρας μέχρι τον υπουργικό θώκο μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο. Πλην όμως έχει τεράστια σημασία.

Και ο λόγος δεν είναι τόσο η προσωπική του διαδρομή από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όσο το ποια δεδομένα αλλάζουν, ιδιαίτερα καθώς οι ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα βρίσκονταν απλά... εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης.


Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ελλάδα, δυστυχισμένη χώρα...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας. Από εκεί και πέρα, όμως, ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που τον στηρίζουν έχουν αναλάβει μια τεράστια ευθύνη: να μην καταστήσουν άνευ περιεχομένου το μήνυμα των εκλογών. Δηλαδή να μετατρέψουν μια καταστροφική πολιτική σε αναθεώρηση, με στόχο την εθνική ανάταση.

Υποψιάζομαι, όμως, όπως άλλωστε υποδηλώνει η σύνθεση της νέας 40μελούς (!) κυβέρνησης, δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης. Διότι, αν συνομολογήσουμε ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι να κόβει μισθούς και να σφάζει συντάξεις, τότε ελάχιστη σημασία έχει αν ο Ηρώδης λέγεται Παπανδρέου ή Σαμαράς.


Ποιοι ψήφισαν τι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου



Από Το Ποντίκι 21.6.2012

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γεν. διευθυντή της Pulse RC

Τα τελευταία χρόνια, στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, η εταιρεία μας δοκιμάζει, την ημέρα των εκλογών, μια διαφορετική και εναλλακτική του γνωστού exit poll, «συνδυασμένη» διερεύνηση της ψήφου των πολιτών. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτύξει η Pulse RC, η έρευνα αυτή συνδυάζει την καταγραφή - μέσω δημοσκόπησης - της ψήφου (όσων πολιτών έχουν ήδη ψηφίσει) και της πρόθεσης ψήφου (όσων πολιτών δεν έχουν ψηφίσει ακόμα).


Ελλάδα - Γερμανία: Ένα και να καίει

Στον «πάγο» οι ιδιωτικοποιήσεις


Δεν συμφωνούν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Απουσία μεταρρυθμιστικού στίγματος

Από τη SofokleousIn

Μετά την ικανοποίηση που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα και πριν ακόμη διαλυθεί η ευφορία για την άρση του πολιτικού - κυβερνητικού αδιεξόδου, στις αγορές αρχίζει ο προβληματισμός για τις δυνατότητες, τις προοπτικές και την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος.

Όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές και εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες, η περίφημη προγραμματική σύγκλιση εξαντλείται στον στόχο χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και σε κατευθυντήριους άξονες για επιμέρους θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων. Από την προγραμματική διακήρυξη απουσιάζει το μεταρρυθμιστικό στίγμα, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις.


«Έχουμε μόνο μία εβδομάδα να σώσουμε το ευρώ»


Από το Euro2day

Για τις διαστάσεις Αποκάλυψης που θα λάβουν οι συνέπειες πιθανής αποτυχίας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα μίλησε ο Mario Monti, περιγράφοντας ένα πιθανό σπιράλ θανάτου που θα απειλούσε το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, με την ελπίδα ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για πρόοδο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.