Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Το EFSF αναγκάστηκε να αγοράσει... τα δικά του ομόλογα!


Αυτός ο μηχανισμός θα μας σώσει;

Από το XrimaNews

Αν υπάρχει Έλληνας πολίτης που έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μέρκελ, τότε είναι μάλλον καλό να μεταναστεύσει εκεί και να την ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, ώστε να μην ψηφίσει τα κόμματα που μεταφέρουν την πολιτική της στην Ελλάδα, είπε Γερμανός trader μιλώντας στο XrimaNews.gr.

Κρατώντας την ανωνυμία του πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της καγκελαρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν και είναι καταστροφικός, κάτι που οι αγορές δείχνουν απ' την πρώτη στιγμή και, ανέφερε ως πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής της την πλήρη αποτυχία της τελευταίας δημοπρασίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF.


Ο μηχανισμός που υποτίθεται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε 5 δισ. στην τελευταία του δημοπρασία ομολόγων, η οποία ήταν πλήρης αποτυχία. Ο σχεδιασμός της δημοπρασίας ξεκίνησε αρχικά με την ελπίδα ότι θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα 15ετούς διάρκειας, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση στην αγορά. Αναγκάστηκε έτσι να αναβάλει τη δημοπρασία ομολόγων αλλά και να μειώσει τις προσδοκίες του στα 3 δισ. ευρώ για ομόλογα 10ετούς και 5ετούς διάρκειας.

Παρόλα αυτά, όταν έφτασε η ώρα της δημοπρασίας το EFSF δεν κατάφερε καν να αντλήσει τα 3 δισ. ευρώ και, όπως ανέφερε, άντλησε 2,7 δισ. ευρώ τελικά. Αυτό που έκρυψαν, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του EFSF, τουλάχιστον σύμφωνα με αποκάλυψη των δημοσιογράφων Χάρι Γουίλσον και Κεμάλ Άχμεντ της Sunday Telegraph, είναι πως το EFSF αναγκάστηκε να ξοδέψει 100 εκατ. ευρώ από τα δικά του κεφάλαια προκειμένου να πετύχει τον στόχο του αγοράζοντας το ίδιο ομόλογα που εξέδωσε!

Το γεγονός πως η απαραίτητη για την επιτυχία της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου μόχλευση του EFSF φαίνεται ότι οδηγείται στην επιτυχία, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο της να την ψηφίσει πιστεύοντας ότι αυτή θα μας σώσει, μήπως πρέπει να μας προβληματίζει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου