Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σ. Ρομπόλης: Κοινωνικό κραχ με 28% πραγματική ανεργία το 2012


Από την Αυγή

Η αύξηση της ανεργίας πέρα από κάθε πρόβλεψη οδηγεί σε κοινωνικό κραχ, υποστηρίζει σε δήλωσή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, ενώ προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία θα φθάσει το 28% μέσα στο 2012.

Όπως υποστηρίζει «η έκρηξη της ανεργίας στο 18,4% το 2011 σηματοδοτεί μια ανησυχητική εξέλιξη καθώς οι άνεργοι φθάνουν πλέον τους 907.000, δηλαδή είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει το κραχ της ανεργίας σε κοινωνικό κραχ, διαγράφοντας ανεξέλεγκτες προοπτικές αν η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική δεν ανακόψει την πορεία της.


Είναι επίσης ενδιαφέρον να τονιστεί ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας συνυπάρχει με πρωτόγνωρη αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η μονεταριστική άποψη πως η ευελιξία στην αγορά εργασίας οδηγεί σε μείωση της ανεργίας δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα γεγονός που σε πρόσφατες μελέτες του αναγνωρίζει και ο ΟΟΣΑ.


Να θυμίσω ότι οι προβλέψεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ επαληθεύονται με την έννοια ότι η στατιστική ανεργία το 2011 κατά μέσον όρο θα φθάσει στο 18% και η πραγματική στο 23%. Το 2012 η στατιστική ανεργία θα κινηθεί στο 21% και, αν υπολογίσουμε την υλοποίηση του προγράμματος εργασιακής εφεδρείας, θα φθάσει το 23% και η πραγματική ανεργία στα επίπεδα του 28%. Θα έχουμε δηλαδή σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανέργους σε εργατικό δυναμικό 5 εκατομμυρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου