Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Eμπλοκή και θυελλώδεις κόντρες


Από Το Ποντίκι 10.11.2011

Εμπλοκή είχαμε χθες το βράδυ στη διαπραγ­μάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονταν μπροστά στον Κάρολο Παπούλια και σχεδίαζαν την... επόμενη κυβέρνηση. Γύρω στις 8 παρά κάτι ανακοινώθη­κε από την Προεδρία ότι η συνάντηση των πολι­τικών αρχηγών θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί.

Όλα μοιάζουν να είναι στον αέρα, καθώς, ενώ οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν, στο παρα­σκήνιο έγινε «πόλεμος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε επίπεδο διαρροών.

Η Ν.Δ. μίλησε για «χαλκεία» και κατήγγειλε τη δημόσια τηλεόραση για τις διαρροές που εξελήφθησαν ως προσπάθεια άμβλυνσης των εντυ­πώσεων για την επιλογή Πετσάλνικου, αλλά και την απομάκρυνση της επιλογής Παπαδήμου.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουρ­γού διέρρεαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυ­τός που απέρριψε τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αιτιολο­γία ότι είναι τραπεζίτης. Επίσης συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνήθηκαν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ, όταν προτάθηκε στον Λουκά Παπαδήμο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο ίδιος το αρνήθηκε.

Ωστόσο από το περιβάλλον του Σαμαρά έκα­ναν λόγο για φθηνή προπαγάνδα και σπέκουλα του ΠΑΣΟΚ για το θέμα Παπαδήμου, προκειμέ­νου να γλιτώσει από το σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα που υπάρχει.

Να σημειώσουμε ότι εγκαίρως – προβλέπο­ντας την επικοινωνιακή καταιγίδα υπέρ Παπαδήμου, που ερχόταν – ο Γιάννης Μιχελάκης φρόντισε να προστατεύσει τον Σαμαρά δηλώνο­ντας ότι ουδέποτε του προτάθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος και, αν του προτεινόταν, δεν επρόκει­το να διαφωνήσει.

Ο ίδιος ο Σαμαράς, σε δήλωσή του περίπου στις 8.30, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει «μέρος του προβλήματος», ότι η πρωτοβουλία για την επιλογή πρωθυπουργού ανήκει στον νυν πρωθυπουργό, ότι δεν έχει πρόβλημα με τα ονόματα και ότι ζητάει την εφαρμογή των συμ­φωνηθέντων ώστε το συντομότερο να πάει η χώρα σε εκλογές.


Ανοιχτή και η σύνθεση

Ανοιχτή ήταν, φυσικά, με όλα αυτά και η σύν­θεση της κυβέρνησης λόγω κυρίως των αντιδρά­σεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ωστό­σο επέμεναν ότι, σε περίπτωση πρωθυπουργί­ας Πετσάλνικου, στην κυβέρνηση παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη διπλή ιδιότητα του αντιπροέδρου και του υπουργού Οικονομικών και του ουσιαστικού πρωθυπουργού που όμως πιέζεται από συνεργάτη του να μην μπει.

Επίσης ερώτημα είναι αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και ο Παντελής Οικονόμου στον τομέα των εσόδων ή θα αντικατασταθεί, καθώς οι πληροφορίες ανα­φέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο αναμένε­ται να εισέλθει ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβου­λος του Αντώνη Σαμαρά.

Διάχυτες ήταν οι πληροφορίες για άλλα στε­λέχη που θα ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση, καθώς κάποιοι ήθελαν τον Σταύρο Δήμα ή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να συμμετέχει, και μά­λιστα στο υπουργείο Άμυνας, ενώ μάλλον χω­ρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση θα μείνει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αφού ο Γιώρ­γος Καρατζαφέρης δεν έκρυψε τη δυσθυμία του στην επιλογή Πετσάλνικου και αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνάντηση των πολιτι­κών αρχηγών.

Οι πληροφορίες επέμεναν ότι τελικά θα αλ­λάξουν τα παραδοσιακά υπουργεία: Εσωτερι­κών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και ενδεχομένως Εξωτερικών. Για το Προστασίας του Πολίτη ακουγόταν το όνομα του νυν γενικού γραμματέα και πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου καθώς και του πρώην υφυ­πουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη. Να σημειώσουμε ότι ακούστηκε έντονα το όνομα του Νότη Μηταράκη.

Χθες ο Γ. Καρατζαφέρης, προσερχόμενος στην αίθουσα συσκέψεων των πολιτικών αρχη­γών, διαπίστωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονταν στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια, προφανώς συνεννοούμενοι για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού αποχώρησε... ταχέως. Η Προεδρία της Δημοκρατίας αργά το βράδυ μίλησε για παρεξή­γηση χωρίς να εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτή...

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος ήθελε να αποδεσμευτεί από την κυβερνητική «παρέα» λόγω αντιδράσεων της βάσης του και βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει καταγγέλλοντας Παπανδρέου και Σαμαρά για τακτικισμούς, δι­αρρέοντας σε όλους τους τόνους ότι πήγε στη συνάντηση για να προτείνει Παπαδήμο, παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν από το Υπουργι­κό Συμβούλιο της Τρίτης ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επέλεγε και θα ανακοίνωνε το όνομα του πρω­θυπουργού και θα καλούσε τα κόμματα να το στηρίξουν.

Πάντως ο Καρατζαφέρης σήμερα θα είναι στη σύσκεψη των αρχηγών, προφανώς αναγνωρίζο­ντας ότι χθες... παραφέρθηκε!

Τουλάχιστον η Αριστερά ξεκαθάρισε από νω­ρίς τη στάση της και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν έγινε μέρος της πιο γελοίας φαρσοκω­μωδίας που είδαμε μετά το... 1965!

Όσο για το σημερινό «ραντεβού» των πολι­τικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα δώσει λύση στο χθε­σινό αδιέξοδο...


1 σχόλιο: