Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Φόβοι μετάδοσης της κρίσης του ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Alan Beattie (Ουάσιγκτον), Brooke Masters (Λονδίνο)

Η κρίση της ευρωζώνης κινδυνεύει να προκαλέσει ένα παγκόσμιο κύμα αστάθειας, αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς, σύμφωνα με ηγετικά πρόσωπα της ρυθμιστικής και της οικονομικής σκηνής.

Ο κ. Mark Carney, νέος πρόεδρος της διεθνούς ένωσης ρυθμιστικών αρχών Financial Stability Board, δήλωσε ότι τα προβλήματα στην ευρωζώνη δημιουργούν χρηματοοικονομική μεταβλητότητα σε όλο τον πλανήτη, που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί σαν βαρίδι στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.


«Καθώς η παγκόσμια ρευστότητα μειώνεται, η μεταβλητότητα αυξάνεται και η δραστηριότητα πέφτει. Σύντομα οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο κ. Carney, που είναι επίσης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά.

Ο κ. Carney φοβάται ότι η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές της ευρωζώνης θα πλήξει τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, απηχώντας τους φόβους που εξέφρασαν νωρίτερα τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής τράπεζας HSBC, Stuart Gulliver.

Ο κ. Mantega, που έχει επικρίνει σκληρά την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τη δημιουργία «αποσταθεροποιητικά ευμετάβλητων ροών διεθνούς κεφαλαίου», δήλωσε: «Πρέπει να ανησυχούμε γιατί αν πληγούν οι αναδυόμενες οικονομίες θα χειροτερέψει η διεθνής κατάσταση».

Ο κ. Gulliver της HSBC σημείωσε ότι η εύρωστη αύξηση στη διάθεση πίστωσης στην Ασία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και η κατάσταση χρήζει αυστηρή παρακολούθηση για τον κίνδυνο επιθετικής απόσυρσης κεφαλαίων από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η παγκόσμια οικονομία μοιάζουν να επαναλαμβάνουν το μοτίβο της πρώτης φάσης της διεθνούς κρίσης του 2008, όπου οι μεσαίου εισοδήματος οικονομίες εν τέλει παρασύρθηκαν από την αναταραχή στα πλούσια κράτη, αν και αρχικά έδειχναν να αποστασιοποιούνται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα χρηματιστήρια στις αναδυόμενες αγορές έχουν διολισθήσει κάθετα μετά το καλοκαίρι, καθώς επιδεινώνεται η κρίση χρεών στην ευρωζώνη και ορισμένα νομίσματα έχουν επανακάμψει έναντι του δολαρίου.

Πολλές ασιατικές χώρες στηρίζονται σε ξένες τράπεζες για μεγάλο τμήμα του δανεισμού τους, γεγονός που αυξάνει την προοπτική πιστωτικής αποστράγγισης, καθώς οι ελλειμματικές σε ρευστότητα ξένες τράπεζες είτε θα αποτραβηχτούν είτε θα αυξήσουν τις τιμές των δανείων τους.

Οι τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης ανέλαβαν το 21% των 2.520 δισ. δολ. σε κυκλοφορούντα διεθνή τραπεζικά δάνεια στην Ασία πλην της Ιαπωνίας στο β΄ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την Bank for International Settlements.

Ο κ. Carney δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ασία θα πρέπει να είναι έτοιμες να χαλιναγωγήσουν τις επιπτώσεις μέσω swap δολαρίου και χαλαρότερων πιστωτικών πολιτικών.

Οι ηγέτες του G20 στην πρόσφατη σύνοδο στις Κάνες μελέτησαν την άπαξ έκδοση special drawing rights (SDRs), του αποθεματικού νομίσματος που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και το ΔΝΤ για να αυξάνουν την παγκόσμια ρευστότητα, όμως το σχέδιο αποσύρθηκε ύστερα από επιμονή της γερμανικής Bundesbank.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου